Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Timofti a reacţionat: nu vreau să demisionez

© Sputnik MoldovaNicolae Timofti l-a desemnat pe Valeriu Streleţ candidat la funcţia de Prim-ministru
Nicolae Timofti l-a desemnat pe Valeriu Streleţ candidat la funcţia de Prim-ministru - Sputnik Moldova
Abonare
Şeful Statului a refuzat să dea curs revendicărilor participanţilor formulate la mitingul antiguvernamental de duminică. Acesta susţine că nu va demisiona.

CHIŞINĂU, 28 sept – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat prin purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu, că nu îşi va da demisia. Astfel a reacţionat Şeful Statului la revendicarea participanţilor la ampla manifestaţie de protest de duminică, organizată de PSRM şi „Partidul

Nostru”, care i-au cerut lui Timofti să plece din funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Массовая акция протеста нпрошла в центре Кишинева в воскресенье. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mitingul de protest al forţelor de stânga şi-a formulat revendicările

La manifestaţiile de protest de duminică, organizate de cele două partide, au participat, potrivit organizatorilor, aproximativ 50 de mii de oameni. Potrivit poliţiei, numărul acestora a fost de circa 15 mii.

Principalele revendicări ale protestatarilor sunt demisia Preşedintelui, a Guvernului şi dizolvarea Parlamentului, în vederea organizării alegerilor parlamentare anticipate.

Primul demnitar căruia protestatarii i-au înaintat revendicările a fost Preşedintele Timofti. După mitingul de duminică, protestatarii au urcat în automobile şi s-au deplasat la reşedinţa de la Condriţa. Aceştia i-au transmis Şefului Statului o cerere de demisie, pe care Timofti ar urma doar să o semneze.

Участники массового митинга в Кишиневе выдвинули властям ультиматум: бессрочные протесты продолжатся, пока не уйдут в отставку руководители страны и главы государственных учреждений. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liderii PSRM şi "Partidul Nostru": vom protesta până la victoria deplină

„Preşedintele îşi va face publică poziţia cu privire la mitingul de azi şi cu privire la alte proteste ceva mai târziu. Şeful Statului înţelege scopurile acestor acţiuni şi de unde vin acestea. El a declarat şi anterior, că nu va demisiona, iar poziţia lui în această chestiune nu s-a schimbat”, a menţionat Ţurcanu.

Potrivit liderilor PSRM şi „Partidului Nostru”, în Moldova este necesară organizarea alegerilor parlamentare anticipate, care însă trebuie să fie precedate de o serie de demisii la nivelul conducerii CNA, Curţii Supreme de Justiţie, CEC, Curţii de Conturi, Procuraturii Generale, SIS etc. Alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfăşoare în condiţii egale pentru toţi, iar cea mai scurtă cale către aceste alegeri ar fi demisia Preşedintelui Nocolae Timofti. Liderii protestatarilor au mai declarat că Timofti are la dispoziţie o săptămână pentru a lua o decizie în acest sens. În caz contrar, potrivit preşedintelui PSRM, Igor Dodon, protestatarii vor recurge la acţiuni de protest mult mai dure, care însă vor fi paşnice şi nu vor ieşi din cadrul legal.

Protestatarii au mai anunţat că manifestaţiile de protest vor continua în regim non-stop până atunci când actuala guvernare va demisiona.

Fluxul de știri
0