CHIŞINĂU, 26 sept – Sputnik. Infecţiile enterovirale sunt răspândite atât sporadic cât şi sub formă de izbucniri epidemice printre copiii din grădiniţe, şcoli, familii, potrivit Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.
Medicii susţin că, drept sursă de infecţie servesc oamenii bolnavi cu forme clinice şi purtători de virusuri, care transmit infecţia prin intermediul tusei, strănutului, vorbirii, dar şi prin contact direct şi indirect cu sursa de infecţie.
Boala are un debut acut, cu febră până la 39-40 de grade, slăbiciune generală, secreţii naso-faringiene, dureri de cap, dureri în burtă, greţuri, vome. Boala se manifestă prin diferite simptome cu multe forme de manifestare, în funcţie de predominarea semnelor clinice.
O formă gravă de infecţie enterovirală este meningita seroasă. La a 2-3 zi a maladiei, la bolnavi se ivesc semnele clinice de meningită (cefalee, rigiditate a muşchilor occipitali, vomă repetată).
Din cauza diversităţii impunătoare de enterovirusuri, măsurile generale de profilaxie sunt: depistarea precoce şi izolarea bolnavilor, dereticarea umedă şi aerisirea cât mai des posibil a încăperilor, respectarea regulilor de igienă personală, spălarea cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălarea şi dezinfectarea veselei, suprafeţelor, robinetelor mânerelor uşilor, spălarea obligatorie a fructelor şi legumelor sub jetul de apă curgătoare, folosirea apei de calitate garantată, efectuarea dezinfecţiei în focarele de la domiciliu şi colectivele organizate.