CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Relațiile ruso-ucrainene au ajuns la limita de jos: mai proaste decât acum, ele nu au fost apreciate niciodată. Dar Rusia nu trebuie să renunţe la ajutorul acordat militanților din Donbas de dragul ameliorării acestor relaţii, consideră majoritatea ruşilor, potrivit datelor IRCOP.
”Conform ultimelor date, mai mult de o treime dintre cei chestionați (38%) consideră că între Rusia și Ucraina există o relaţie tensionată, iar mai mult de un sfert dintre respondenți (29%) numesc relațiile bilaterale ca fiind ostile – acest procent depășește de 3 ori indicatorul din martie 2014 (8%). aceste relaţii le califică drept prieteneşti doar 4% dintre respondenți (9-10% în 2014), de bună vecinătate – doar 2% faţă de 7% în 2014, se arată în comunicat.
În același timp, majoritatea rușilor consideră că autoritățile nu trebuie să-și modifice deciziile în numele ameliorării relațiilor cu Ucraina și cu Vestul. Astfel, potrivit datelor IRCOP, 58 la sută sunt convinși că ”noi nu trebuie să plătim cu prețul renunţării la susținerea militanților din Donbass”. Această poziție o împărtăşită, mai mult oamenii în vârstă (64% de peste 60 de ani), moscoviții și locuitorii din Sankt-Petersburg (66%), cei asigurați material (66%), decât cei care au 18-24 de ani (45%), locuitorii de la sate (53%), respondenții cu venituri mici (46%). O părere opusă o au doar 11% dintre cei chestionați, iar 15% consideră că nu este nevoie în principiu de îmbunătățirea acestor relații.
Indicele relațiilor ruso-ucrainene, care este calculat ca diferență între răspunsurile pozitive și negative la întrebarea ”Cum ați evalua actualele relații dintre Rusia și Ucraina?”, se măsoară în puncte și poate cuprinde limitele de la minus100 la 100. În septembrie, acest indicator a scăzut până la un minim istoric (-51 de puncte). Ultimele date au depășit considerabil valoarea minimală anterioară – până acum cel mai prost rezultat a fost cel din ianuarie 2010 (-29 de puncte), iar maximul i-a revenit lunii iunie 1999 (26 de puncte).
Sondajul IRCOP a fost efectuat între 5-6 septembrie 2015 şi a cuprins întreg teritoriul ţării. Au fost chestionate 1600 de persoane din 132 de localități din 46 de regiuni, ținuturi și republici ale FR. Marja de eroare nu depășește 3,5%.