Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experţii prognozează noi demisii în structurile de stat ale Moldovei

© SputnikDorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM
Dorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii din republica Moldova subliniază că demisia Guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, şi a adjunctului acestuia, Marin Moloşag, nu au cum să soluţioneze problemele economice ale ţării. Totodată, ei susţin că în situaţia creată este cazul să ne aşteptăm la noi demisii la nivel înalt.

CHIŞINĂU, 22 sept – Sputnik. Guvernatorul BNM a demisionat, declarând că asupra sa au fost exercitate presiuni din partea unor factori politici. Odată cu Drăguţanu a demisionat şi viceguvernatorul BNM, Marin Moloşag. În opinia vicedirectorului Centrului de cercetări strategice şi reforme, doctorul în economie Elena Gorelova, aceste demisii nu vor conduce la soluţionarea problemelor economice ale Republicii Moldova.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Drăguţanu şi-a dat demisia

„În spatele acestor demisii se află presiunile care au fost exercitate asupra BNM de către societate şi alianţa de guvernare. Conducerea Băncii Naţionale este prima victimă a acestei duble presiuni. Nu este exclus faptul că vor urma şi alte demisii. Dar problemele pieţei financiar-creditare şi cele ale sectorului bancar nu vor fi soluţionate prin aceste demisii”, a subliniat Elena Gorelova.

Cu cine va purta tratative FMI?

În opinia lui Gorelova, pentru noi, la nivel local, demisia conducerii BNM a fost ceva previzibil.

„Însă pentru FMI, în opinia mea, această decizie a fost una neaşteptată. Reprezentanţii fondului, de regulă, poartă tratative cu guvernul, ministerele Economiei şi Finanţelor, precum şi cu Banca centrală. O sarcină considerabilă în asemenea discuţii îi revine anume BNM. Iar actuala situaţie este ambiguă. Drăguţanu şi Moloşag au plecat, iar o nouă conducere la BNM nu a fost numită. Şi toate acestea se întâmplă în ajunul vizitei misiunii FMI. Iată de ce, experţii internaţionali sunt puşi într-o situaţie destul de incomodă. Or, de regulă, FMI nu negociază cu premierii interimari sau şefii interimari ai băncilor centrale. Este vorba despre o legitate”, a spus doctorul în economie.

În opinia expertului, presiunea asupra guvernării se va intensifica. „Partidul Socialiştilor şi „Partidul Nostru” au anunţat începutul unor proteste în masă. Cei de la FMI, cred eu, deja au fost informaţi despre aceasta. În republică creşte nemulţumirea faţă de guvernare şi instabilitatea politică, economică şi socială. În locul experţilor FMI, eu aş manifesta prudenţă în legătură cu oportunitatea vizitei şi începutului negocierilor cu un guvern şi cu o conducere interimară a băncii naţionale”, a subliniat economistul.

Cine ar putea să ocupe fotoliul şefului BNM?

Potrivit lui Gorelova, noua conducere va fi desemnată pornind de la vechile înţelegeri ale noii alianţe, adică în baza principiului partajării portofoliilor între partidele din coaliţia de guvernare.

„Schimbarea unor nume cu altele la posturile de conducere ale BNM nu va schimba nimic din punctul de vedere al politicii care va fi promovată deja de noua conducere a instituţiei. Iată de ce, nu este cazul să ne aşteptăm la o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa valutară şi creditară”, consideră expertul.

În opinia economistului, în Moldova sunt puţini specialişti în domeniul de activitate al băncilor centrale.

„Leonid Talmaci – fostul conducător al BNM – este numărul unu. Consider că din punct de vedere profesional autorităţile nu au cum să-i găsească un egal. Dar am mari îndoieli că domnul Talmaci va dori acum să revină în funcţia respectivă. El îşi dă bine seama ce se întâmplă în ţară şi ce presiune face actuala guvernare asupra tuturor organelor puterii de stat. Iar Banca Naţională nu este o excepţie. Aceasta a fost transformată într-un instrument şi în parte componentă a puterii, care a acaparat statul. Este puţin probabil că în sânul actualei coaliţii se va găsi un profesionist independent de o înaltă calificare pentru funcţia de şef al băncii centrale. Cel mai probabil, guvernanţii vor alege o persoană, ale cărei calităţi profesionale vor consuna cu interesele lor „personale”, politice şi economice”, a conchis Gorelova.

Fluxul de știri
0