CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, alături de prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi-au prezentat, luni, demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.
„Motivul, este un răspuns ferm la presiunile politice în adresa BNM”, a explicat Drăguţanu.
Guvernatorul a făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă. „Atacurile politice voalate asupra BNM trebuie oprite imediat. BNM nu trebuie folosită ca un paravan pentru a ascunde unii făptaşi ai furtului de la BEM”, a declarat Drăguţanu.
„Din BEM s-a furat intens înainte de 2009 şi după 2009”, a continuat guvernatorul BNM în demisie.
„Noi nu am primit instrumentele la timp, iar acum toţi acei politicieni care au controlat procesul acuză BNM? Cine a administrat BEM, a căror partide? Cum au bătut ei alarma?”, s-a întrebat şeful de la BNM.
„Noi plecăm din BNM cu fruntea sus, evaluatorii independenţi vor spune care a fost calitatea acţiunilor BNM”, a adăugat Drăguţanu.
La conducerea BNM era guvernatorul BNM, care este şi preşedintele Consiliului de supraveghere, președinte al Comitetului executiv, Dorin Drăguţanu, prim-viceguvernatorul BNM, vicepreşedintele Consiliului de supraveghere, vicepreședintele Comitetului executiv, Marin Moloşag, viceguvernatorii BNM Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu.
Drăguţanu a fost numit în funcţia de guvernator al BNM la 6 noiembrie 2009.
Potrivit Legii BNM, guvernatorul Băncii Naţionale este numit de Parlament la propunerea Preşedintelui Parlamentului. Prim-viceguvernatorul şi viceguvernatorii sunt numiţi de Parlament la propunerea Guvernatorului Băncii Naţionale. Guvernatorul este revocat la propunerea Preşedintelui Parlamentului, cu votul a 2/3 din numărul deputaţilor aleşi.
Revocarea celorlalţi membri ai Consiliului de supraveghere şi ai Comitetului executiv se face la propunerea Consiliului de supraveghere, înaintată ca urmare a demersului Guvernatorului Băncii Naţionale, sau la propunerea Preşedintelui Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Hotărârea de revocare a membrului Consiliului de supraveghere sau a membrului Comitetului executiv poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Parlamentul numeşte membrii Consiliului de supraveghere şi ai Comitetului executiv în funcţiile devenite vacante în termen de cel mult 3 luni de la survenirea vacanţei funcţiei.