Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Activiștii ”Azov”-ului ucrainean au decis să blocheze Transnistria

© Sputnik / Evgeny Kotenko / Accesați arhiva multimediaПрисяга батальона "Азов" в Киеве
Присяга батальона Азов в Киеве - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În ”Corpul civil Azov Odesa” s-a explicat că blocarea hotarelor cu Transnistria a fost organizată în susținerea tătarilor din Crimeea. Un asemenea pas, îndreptat contra altui stat, este deja al doilea în ultimele 24 de ore – în ajun a fost organizată blocada alimentară a Crimeii.

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Reprezentanții aripii tinere a batalionului ucrainean ”Azov”, de comun acord cu mai multe organizații obștești, organizează blocada hotarelor cu Transnistria, comunică ”Adevărul ucrainean” cu referire la serviciul de presă al ”Corpului civil Azov Odesa”.

Acțiunea, potrivit declarației, are drept scop susținerea tătarilor din Crimeea.

”Acțiunea sincronizată de blocare a frontierei moldo-transnistrene în punctul de trecere ”Bender” va fi realizată de transnistrenii care au fost nevoiți să plece în Moldova din cauza persecuţiilor politice”, se spune în comunicat.

Un poste de contrôle, stop - Sputnik Moldova
Politică
Serviciul de frontieră al Ucrainei vrea să amenajeze hotarul cu Transnistria

În ajun, deputații din Rada Supremă a Ucrainei, mișcarea extremistă interzisă în Rusia ”Sectorul de Dreapta” și liderii organizației neînregistrate ”Mejilis a tătarilor din Crimeea” Mustafa Djemilev și Refat Ciubarova au procedat la blocarea frontierei cu Crimeea în contextul așa-numitei blocade alimentare a republicii.

Crimeea a devenit regiune a Rusiei după referendumul din martie 2014, la care majoritatea locutorilor autonomiei ucrainene de atunci au votat pentru intrarea în componența FR. Moscova afirmă că referendumul din Crimeea corespunde tuturor normelor internaționale și Statutului ONU. Ucraina continuă să considere Crimeea o regiune a sa, dar fiind un teritoriu ocupat provizoriu.

Relațiile Ucrainei cu Transnistria

După începutul evenimentelor din Ucraina, în Transnistria au început dificultăţile privind transportarea mărfurilor în țara vecină. Din august 2014, Ucraina a restrâns relaţiile economice externe cu întreprinderile din Transnistria.

Kievul, potrivit opiniei politologului Vladimir Kornilov, vede în Transnistria ”unul din punctele sale vulnerabile” din cauza prezenței în această regiune a pacificatorilor din Rusia.

Дом Советов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șevciuk speră în recunoașterea pe plan internațional a Transnistriei

Transnistria, 60% dintre locuitorii căreia sunt ruși și ucraineni, şi-a declarat intenţia de a ieşi din componența Moldovei încă până la destrămarea URSS, fiind îngrijorată că Moldova ar putea să se unească cu România. În 1992, după ce autoritățile din Moldova au încercat să rezolve problema prin aplicarea forței, Transnistria a devenit un teritoriu care nu mai este controlat de Chișinău.

În prezent, operațiunile de pacificare din Transnistria sunt realizate de forțe comune, dintre care 402 militari ruși, 492 – transnistreni, 355 – moldoveni și zece militari observatori din partea Ucrainei. Pacificatorii își fac serviciul în cadrul a 15 posturi staționare și puncte de control, care sunt amplasate pe segmente cheie ale zonei de securitate.

Fluxul de știri
0