CHIŞINĂU, 18 sept – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează cetăţenii moldoveni că autorităţile din Croaţia au luat măsuri de închidere, pe o perioadă nedeterminată, a şapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia: Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina și Erdut. Anunţul a fost făcut de serviciul de presă al diplomaţiei moldoveneşti.
Instituţia subliniază că la ora actuală, frontiera respectivă poate fi traversată printr-un singur punct — Bajakovo, situat pe autostrada Belgrad — Zagreb.
Referitor la circulaţia feroviară MAEIE a precizat că toate trenurile de pasageri pe ruta Croația-Slovenia au fost suspendate – inclusiv trenurile cu destinație spre țările din vestul Europei și cele care tranzitau Slovenia. Trenurile pe ruta internă Vinkovci — Vukovar au fost, de asemenea, suspendate, transportul făcându-se cu ajutorul autocarelor. Din cauza afluxului masiv de migranţi, au fost înregistrate probleme în gara din localitatea Tovarnik, aflată în apropierea punctului de frontieră dintre Croația şi Serbia, pe ruta feroviară Belgrad-Zagreb. Autoritățile croate nu au decis o eventuală suspendare a traficului feroviar pe ruta Belgrad-Zagreb.
MAEIE atenţionează în mod repetat că situaţia de la faţa locului poate suferi modificări în orice moment. În aceste condiţii cetăţenilor moldoveni care doresc să se deplaseze în Republica Croaţia li se recomandă să consulte paginile de internet (unde informaţia se actualizează constant):
— Automobil Clubului Croat — http://www.hak.hr/en;
— Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate — http://www.hznet.hr;
— Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr;
— Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr).
MAEIE a mai spus că începând cu ziua de 18 septembrie, ora 08.00, autorităţile ungare au decretat stare de criză pentru încă 4 cantoane în sud-vestul Ungariei, respectiv Zala, Vas, Baranya şi Somogy, iar măsura în cauză va rămâne în vigoare cel târziu până la data de 18 martie 2016.
MAEIE atenţionează şi în legătură cu faptul că din 15.09.2015 a fost modificată legislaţia maghiară în domeniul migraţiei ilegale. Astfel, persoanele care trec ilicit hotarul Ungariei, riscă până la 5 ani de închisoare.
Instituţia a mai informat în mod repetat cetăţenii moldoveni că pot apela pentru mai multe detalii la următoarele numere:
Centrul de Apel al MAEIE din Republica Moldova – 080090990 (apel gratuit) şi din străinătate – + 373 22 788 722.