Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM explică fluctuaţiile de pe piaţa valutară din Republica Moldova

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Deprecierea leului în raport cu euro - consecinţa aprecierii monedei euro faţă de dolar.

CHIŞINĂU, 18 sept – Sputnik. Deprecierea mai semnificativă a monedei naţionale în raport cu euro din ultimele zile se explică prin aprecierea monedei euro față de dolarul SUA pe pieţele externe, explică Banca Naţională a Moldovei. 

Банк - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc: tendințe și perspective

Pe parcursul ultimelor zile, euro s-a întărit cu 1.3% față de dolarul SUA. Aprecierea monedei euro s-a produs pe fondul deciziei Comisiei Federale a Pieței Deschise (FOMC) de a menține rata de politică monetară la același nivel, în condițiile în care, potrivit FOMC, evoluțiile economice și financiare globale devin mai îngrijorătoare, luând în considerare încetinirea creșterii economice din piețele emergente, în special cea a Chinei.

Deși piața forței de muncă din SUA semnalizează o ameliorare, potrivit FOMC este prematur de a trage concluzii în ce privește dinamica pozitivă a acesteia. Respectiv, probabilitatea unei majorări a ratei de bază în viitorul apropiat este mai redusă.

Vineri, potrivit cursului oficial stabilit de BNM, dolarul american costă 19.8641 lei (joi cursul dolarului a fost de 19,6464 lei), iar un euro — 22.4951 (faţă de 22,0501 lei cât a costat joi).

Rubla rusească şi leul românesc, de asemenea, vor costa mai scump. BNM a stabilit pentru vineri cursul de schimb de 0,3017 lei pentru o rublă şi 5.0851 lei pentru un leu românesc.

Fluxul de știri
0