Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Minimul de existenţă în Moldova este de peste 1,7 mii lei

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Naţional de Statistică a publicat datele cu privire la valoarea minimului de existenţă în Moldova.

CHIŞINĂU, 17 sept – Sputnik. Mărimea minimului de existenţă în semestrul întâi al acestui an a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1725 lei, în creştere cu 3,4% în comparaţie cu aceiaşi perioadă a anului trecut. 

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată diferenţe semnificative, cea mai mare valoare a minimului de existenţă este înregistrată pentru populaţia din Chişinău şi Bălţi – 1873 lei sau cu 10,2% mai mult comparativ cu alte oraşe, unde minimul de existenţă a constituit 1700 lei şi cu 11,9% mai mult comparativ cu mediul rural – 1674 lei. 

lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile de consum au crescut într-un an cu 12%, iar într-o lună – cu 3%

Valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 1824 lei, şi în special bărbaţilor – 1972 lei comparativ cu 1665 lei în cazul femeilor.

Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1653 lei lunar. Minimul de existenţă pentru copiii din oraşele mari este cu 12% mai mare comparativ cu mediul rural.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1445 lei. Valoarea medie a pensiei lunare stabilite la 1 iulie a acestui an a constituit 1171 lei.

Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în semestrul I al acestui an au constituit în medie pe o persoană 1925 lei. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4448 lei.

Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii si comunicaţii – de 5,2 ori, iar cel minim în cazul salariaţilor din agricultură, silvicultură şi pescuit.


Fluxul de știri
0