Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preţurile de consum au crescut într-un an cu 12%, iar într-o lună – cu 3%

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
În luna august preţurile de consum s-au majorat cu 3%.

CHIŞINĂU, 10 sept – Sputnik.  Preţurile de consum s-au majorat în august faţă de iulie cu 2,9 la sută, iar faţă de acum un an – cu 12,2 la sută. 

Creşterea preţurilor medii de consum cu 2,9 la sută a fost determinată de majorarea  preţurilor la produsele alimentare cu 0,4 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 1,5 la sută şi la tarifele pentru prestarea serviciilor  populaţiei  – cu 8,1 la sută.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM: preţurile în Moldova vor creşte semnificativ

În luna august au crescut preţurile la dovlecei cu 62,4%, citrice – cu 11,7%, ouă de găină – cu 10,2%, smântână şi frişcă – cu 6,3%, zahăr tos – cu 3,3%, pâine din făină de grâu – cu 3,8%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la harbuji şi zămoşi – cu 38,1%, roşii – cu 29,5%, struguri – cu 23,9%, ceapă uscată – cu 9,2%.

În luna august a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile comunal-locative – cu 16,2%, plata pentru studii medii şi medii-speciale – cu 3,0%, plata pentru instruirea în instituţiile de învăţământ superior  – cu 2,0%, serviciile alimentaţiei publice – cu 1,6%, serviciile pentru igiena personală – cu 1,3%.

În luna de analiză s-au redus tarifele la serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 10,3%, plata pentru întreţinerea copiilor la creşe şi grădiniţe – cu 2,0%.


Fluxul de știri
0