Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Federaţia Turismului propune o soluţie de compromis pentru Ziua vinului

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Accesați arhiva multimediaВиноградники в Молдавии
Виноградники в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova propune ca Sărbătoarea vinului să fie organizată în acest an pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, între străzile Ismail şi Puşkin.

CHIŞINĂU, 16 sept – Sputnik. Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) propune o soluţie pentru organizarea Sărbătorii naţionale. Organizaţia se arată îngrijorată de situația creată în urma ședinței de lucru la Ministerul Agriculturii unde vinificatorii au votat împotriva organizării în acest an a Sărbătorii “Ziua Vinului”. 

Вино - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vinurile Moldovei vor apărea în primul volum „The Wine Book of Romania”

În opinia FPTM, sărbătoarea a devenit o tradiție care se desfășoară ani la rând, „iar o astfel de hotărâre ar putea avea consecințe negative atât pentru agențiile de turism și unitățile de cazare din țară care vor avea pierderi mari, dar și pentru imaginea Republicii Moldova pe plan național și internațional”.

” În urma unei astfel de decizii, problema se pune în miile de turiști care și-au programat vizita în Republica Moldova la Sărbătoarea Vinului, în biletele avia rezervate și procurate, precum și în camerele din structurile de cazare rezervate și achitate”, a declarat preşedintele federaţiei Alexandru Filipschi.

Vinuri moldoveneşti la concursul asiatic ASIA WINE TROPHY 2015 - Sputnik Moldova
Zece vinuri moldoveneşti au cucerit Asia

Federația de Promovare a Turismului propune Guvernului și vinificatorilor ca Sărbătoarea vinului să se desfăşoare pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, între străzile Ismail și Pușkin.

Vinificatorii au decis să nu organizeze în acest an Sărbătoarea naţională “Ziua Vinului”. Decizia finală urmează să fie adoptată în cadrul unei şedinţe naţionale. 

Cauzele care stau la baza acestei decizii sunt situaţia grea din ţară, dar şi faptul că Piaţa Marii Adunări Naţionale este ocupată de protestatari.

Oficiul Naţional al Viei şi Vinului va desfăşura o campanie de informare despre anularea sărbătorii.

Ziua naţională a vinului reprezintă obiceiul de a sărbători sfârşitul recoltării strugurilor şi producerea vinului nou în Republica Moldova. În timpul festivității se organizează concursuri-degustări ale vinului produs în anul respectiv, precum și a strugurilor de diferite soiuri. La sărbătoare participă meșteri populari și colective folclorice din mai multe regiuni ale țării. 

Din anul 2013, Ziua naţională a Vinului are loc în primul weekend al lunii octombrie. Pentru prima dată această zi a început să fie sărbătorită din anul 2001. 


Fluxul de știri
0