Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinurile Moldovei vor apărea în primul volum „The Wine Book of Romania”

© Sputnik / Evgheni PanasencoВино
Вино - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Peste 40 de vinuri autohtone de top au fost selectate pentru Cartea Vinurilor din România.

CHIȘINĂU, 7 sept – Sputnik. 43 de vinuri de top de la 16 producători moldoveni au fost selectate pentru a fi incluse în ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele viticole ale României și Republicii Moldova. Toate cele 16 companii vinicole moldovenești participante în concurs au primit calificative maxime din partea unui juriu format din 8 experți internaționali.

În cadrul celei mai ample evaluări de vinuri din regiune au fost degustate și apreciate circa 250 de probe din cele două țări. Dintre cele 46 de vinuri produse de companiile din Moldova, preselectate pentru a participa la evaluare, juriul internațional a ales 43, care vor apărea în volumul „The Wine Book of Romania”, la începutul anului viitor. Alături de cele mai bune vinuri românești, cartea va prezenta vinuri moldovenești produse de „Sălcuța”, „Vinăria din Vale”, „F’autor”, „Vinăria Poiana”, „Minis Terrios”, „Suvorov Vin”, „Chateau Vartely”, „Molda”, „Chi”, „Asconi”, „Carpe Diem”, „Crescendo”, „Purcari”, „Gitana”, „Et Cetera” și „Cricova”. 

Винодельческий завод Массандра в Крыму - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Marca „Vinul Moldovei” devine recunoscută pe toate continentele

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Dumitru Munteanu, a declarat că cele 16 companii de top din Moldova, care au participat la evaluare, vor intra în Cartea Vinurilor din România. „Aceasta demonstrează că strategia noastră, îndreptată spre sporirea calității vinurilor autohtone, dă rezultate remarcabile. Vinurile alese de către juriul internațional au un potențial enorm, iar volumul care le va populariza are capacitatea de a propulsa brandul național Vinul Moldovei spre noi piețe de desfacere”, a declarat Munteanu. 

„The Wine Book of Romania” se află la prima ediție, proiectul fiind inițiat de Marinela Vasilica Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor, care în perioada aprilie-august 2015 a vizitat personal circa o sută de crame din România și Republica Moldova și a degustat aproape trei mii de vinuri, cu scopul de a selecta vinurile de top pentru evaluare.

Продажа молдавских вин - Sputnik Moldova
Promisiune: vinurile moldoveneşti vor fi promovate mai mult în Japonia

„Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Acest ghid îi va încuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor”, a declarat Ardelean.

În concurs au intrat vinuri din soiuri tradiționale, unice în lume, cultivate în România și Republica Moldova, cum ar fi Fetească Regală, Fetească Neagră, Rara Neagră, Negru de Drăgășani, Zghihară și Tămâioasă Românească, dar și vinuri din soiuri clasice internaționale, cele mai apreciate fiind Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Volumul bilingv (român-englez) „The Wine Book of Romania” va fi lansat în martie 2016.


Fluxul de știri
0