Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Protestatarii au încercat să-l ”trezească” pe președintele ţării

© SputnikПротесты в Кишиневе, утро в палаточном городке
Протесты в Кишиневе, утро в палаточном городке - Sputnik Moldova
Abonare
Protestele din Chișinău au trecut la regimul non-stop, dar nu mai au un caracter de masă.

 

CHIȘINĂU, 16 septembrie – Sputnik. Aproximativ 100 de persoane au pichetat miercuri dimineața reședința șefului statului, cerând demisia întregii conduceri a ţării.

Acțiunea a avut loc în format flash-mob. Protestatarii s-au apropiat de clădire și sub zgomotul tobelor și al cratițelor au cerut ”deșteptarea președintelui”. Participanții la această acțiune și-au demonstrat dezacordul cu acțiunile puterii. Sputnik Moldova a transmis în direct de la faţa locului.

Тысячи кишиневцев с флагами митинговали за отставку правительства Молдавии - Sputnik Moldova
Un adevăr trist: protestele din centrul Capitalei sunt sortite eșecului

Președintele Uniunii Asociațiilor Fermierilor ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, i-a îndemnat pe manifestanţi să scandeze ”Oligarhii  la gunoi, vrem țara înapoi!”

”Toată puterea de stat este putredă. Autoritățile depind de oligarhi, iar aceștia continuă să fure țara. Președintele urmărește tacit nelegiuirile care se întâmplă în ţară”, a declarat Slusari.

Încheind mitingul de jumătate de oră, protestatarii au revenit în PMAN unde este amplasat un orășel al corturilor. Ei au promis că în a doua jumătate a zilei vor picheta sediul Guvernului.

Protest la CNA - Sputnik Moldova
Opinie: Platforma DA, un instrument în reglările de conturi dintre oligarhi

Deja de două săptămâni, în Moldova au loc proteste antiguvernamentale organizate de Platforma civică ”DA”. Două mitinguri de amploare au avut loc la 6 și 13 septembrie. Potrivit MAI, la ele au participat 40 de mii și, respectiv, 15 mii de persoane. Membrii Platformei ”DA” cheamă conducerea țării să-și dea demisia și să organizeze alegeri parlamentare anticipate și alegerea directă a președintelui (acum șeful statului este ales de Parlament).

Protestele au trecut la regimul non-stop, dar ele nu mai poartă un caracter de masă. Luni, 150 de persoane au pichetat clădirea Procuraturii Generale, marți mitingul s-a mutat la Centrul Național Anticorupție, unde au venit aproximativ 100 de protestatari. În ambele cazuri, aceștia au cerut demisia conducerii respectivelor departamente și reformarea totală a sistemului de drept din Moldova.

 

Fluxul de știri
0