Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Conducerea ţării, îndurerată de moartea actorului Mihai Volontir.

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaНародный артист СССР Михаил Волонтир
Народный артист СССР Михаил Волонтир - Sputnik Moldova
Abonare
Mihai Volontir este un veritabil simbol pentru cetăţenii Republicii Moldova

CHIŞINĂU, 15 sept – Sputnik. Preşedintele Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Adrian Candu, premierul Valeriu Streleţ, ministrul Culturii Monica Babuc, preşedintele AŞM Gheorghe Duca, preşedintele Uniunii Teatrale Sandu Grecu şi președintele Uniunii Cineaștilor Sergiu Prodan au exprimat sincere condoleanţe în legătură cu moartea marelui actor Mihai Volontir.

La 15 septembrie, s-a stins din viaţă una dintre personalităţile emblematicele ale neamului nostru, Mihai Volontir, Artist al Poporului din URSS, Artist al Poporului din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat din Federaţia Rusă, Cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Cauza a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 

Михай Волонтир в роли кузнеца Будулая в фильме Цыган - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mircea Snegur: sunt copleşit de tristeţe şi amărăciune

Născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, Şoldăneşti, Mihai Volontir se dedică iniţial, la vârsta de 18 ani, pedagogiei pentru ca mai apoi, în 1957, să fie angajat ca actor la teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din mun. Bălţi.

Fiind unul din întemeietorii Teatrului din Bălţi, a creat o galerie întreagă de chipuri artistice cum ar fi: Ion din „Năpasta” de I.L.Caragiale, Esop din „Vulpea şi Strugurii” de G.Figheraid, Erik Koh din „Ultima staţie” de E.M.Remark, Anucikin din „Căsătoria” de N. Gogol, Antifolus din „Comedia erorilor” de W.Shakespeare, Miron Cuţulea din „Cel mai bun om” de Gh.Malarciuc, Kuzma din  „Bani pentru Maria” de V.Rasputin,  Socrate din „Ultima noapte a lui Socrate” de D.Ţanev, Augustus Octavian Cesar din  “Ovidiu” de Vasile Alecsandri, creaţii scenice de referinţă pentru teatrul care l-a slujit de peste 4 decenii cu credinţă şi devotament. Faima unui actor universal, însă, i-au adus-o cele peste 28 de roluri realizate în diverse pelicule cinematografice, excepţional fiind rolul lui Ivan Turbincă din pelicula cinematografică realizată la Studioul „Moldova-Film” „Se caută un paznic”, rolul titular din „Dimitrie Cantemir” şi cel din serialul de mare succes „Budulai” şi „Întoarcerea lui Budulai”.

Aprecierea şi recunoştinţa binemeritată s-a produs în cadrul Galei Filmului moldovenesc „Secolul XX”, acţiune a cineaştilor din Moldova (24 decembrie 2000), unde a fost desemnat ca cel mai bun actor al Secolului XX, alături de Svetlana Toma (cea mai bună actriţă) şi Emil Loteanu (cel mai bun regizor).

Sensibilitate deosebită şi talent nativ, izvorât din seva acestui neam, a devenit la fel de apreciat şi ca interpret de muzică uşoară, rămânând memorabile şi inconfundabile cântecele „Viaţa asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere”.

Valoarea artistului a fost dublată de valoarea cetăţeanului acestui neam, care în timpul de mare cotitură pentru destinul neamului a stat la leagănul Independenţei Republicii Moldova fiind unul din primii deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994) care a votat Declaraţia de Independenţă şi a militat pentru grafia latină şi limba română.

Un citadin, un maestru, devotat până la ultima suflare rădăcinilor şi artei, pe care le-a contopit de-a lungul vremii pentru a aduce mai aproape de noi şi de urmaşii noştri — frumosul.

Aportul şi importanţa investiţiei culturale a marelui artist Mihai Volontir, este şi va rămâne în continuare un tezaur de valorificare pentru generaţiile de actori şi regizori în devenire şi un veritabil simbol pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l odihnească în pace! 

Михай (Михаил) Ермолаевич Волонтир - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Volontir va fi înmormântat la 17 septembrie

Rudele, colegii şi prietenii îşi vor putea lua rămas bun, lăsând un gând de compasiune şi sincere condoleanţe familiei îndurerate de trecerea la cele veşnice a celui care a fost Mihai Volontir, la Catedrala Sfânta Teaodora de la Sihla, unde va fi depus corpul neînsufleţit al actorului, la 16 septembrie, începând cu ora 17.00.

Funeraliile şi mitingul de doliu va avea loc în data de 17 septembrie, între orele 10.00-14.00 în holul Palatul Naţional „Nicolae Sulac” după care corpul neînsufleţit va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.

Fluxul de știri
0