Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihai Volontir va fi înmormântat la Chişinău

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaМихай Волонтир
Михай Волонтир - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă în această noapte după o boală grea.

CHIŞINĂU, 15 sept – Sputnik. Actorul Mihai Volontir va fi înmormântat la Chişinău, la Cimitirul Central din strada Armenească. 

Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă în această noapte după o boală grea. 

De funeraliile marelui actor se va ocupa o comisie specială, condus de premierul Valeriu Streleţ. Din comisie fac parte reprezentanţi ai Guvernului, administraţiei publice locale şi din lumea teatrului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii, Ala Pâslariuc, a declarat pentru Sputnik că în prezent se elaborează programul funeraliilor marelui actor. „Cu detalii vom reveni în curând”, a declarat Pâslariuc. 

Михай (Михаил) Ермолаевич Волонтир - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Volontir continuă tratamentul la SCR din Chișinău

Mihai Volntir a decedat la Spitalul Clinic Republican din Chişinău, unde a fost transferat în luna iulie după ce a suferit un atac de cord.  

Starea actorului era gravă, dar stabilă. În ultimele luni de viaţă, potrivit medicilor, s-au acutizat  mai multe maladii cronice.

În martie, Mihai Volontir a împlinit 81 de ani. În ultima perioadă el a suportat câteva operații. Chiar dacă nu s-a simțit prea bine, actorul a continuat să lucreze la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți.

Mihai Volontir s-a născut în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A absolvit școala pedagogică din Orhei. Începând cu anul 1957, face parte din trupa Teatrului Muzical-Dramatic (în prezent Teatrul Național) din Bălți. Pe scena acestui teatru a evoluat în peste 120 de roluri principale.

A debutat în 1967 în cinematografie în comedia ecranizată „Chirița în Iași” după piesa lui V. Alecsandri. Cele mai cunoscute filme în care s-a produs sunt „Dimitrie Cantemir”, serialele „Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”.

Mihai Volontir are în palmares titlurile de Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, Premiului de Stat al RSFSR „Frații Vasiliev”, cavaler al Ordinului Republicii Moldova ș. a. A fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (versiunea Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii Cinematografiștilor din URSS, deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a XII.


Fluxul de știri
0