Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vârsta de pensionare nu se modifică

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaпожилые люди
пожилые люди - Sputnik Moldova
Abonare
Vârsta de pensionare în RM, deocamdată, nu se va majora.

CHIŞINĂU, 16 iunie – Sputnik. Vârsta de pensionare în RM, deocamdată, nu se va majora. Afirmaţia a fost făcută de Laura Grecu, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru Sputnik-Moldova.

„Deocamdată vârsta de pensionare nu se majorează. Societatea noastră trebuie pregătită pentru un asemenea pas”, a declarat Grecu. 

Viceministrul susţine că evaluările şi calculele făcute de minister arată că nici egalarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi nu va face economii, care să vină cu un impact asupra sistemului de pensionare.

„Am făcut un calcul care ar fi economiile dacă am egala vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Economia ar fi de 65 milioane lei pe an, atât timp cât pentru pensii noi cheltuim 8,7 miliarde lei. Asta înseamnă că 65 milioane este o sumă prea mică pentru a vorbi de impactul economic asupra sistemului de pensionare”, a declarat viceministrul. 

Un alt aspect care nu permite majorarea vârstei de pensionare în RM, potrivit viceministrului, este că „speranţa de viaţă în RM pentru femei şi bărbaţi este mai mică decât cea din ţările europene”. 

„MMPSF vede o soluţie pentru  a rezolva problema în sistem: combaterea economiei informale şi a muncii la negru”, a declarat viceministrul.  

În RM femeile ies la pensie la vârsta de 57 de ani, iar bărbaţii la 62 de ani. 


Fluxul de știri
0