Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlicov: consumatorii vor achita prețul majorat pentru servicii energetice

© ANREVictor Parlicov
Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Abonare
Juridic, energia şi gazele furnizate până în 3 septembrie vor trebui achitate conform tarifelor majorate adoptate în iulie.

CHIŞINĂU, 11 sept – Sputnik. Victor Parlicov, expert economic IDIS Viitorul, ex-director  ANRE, a declarat pentru Sputnik Moldova că pentru perioada 31 iulie — 3 septembrie consumatorii de energie electrică și gaze naturale din țară vor achita  aceste servicii conform tarifelor majorate, stabilite prin hotărârea agenției din 18 iulie curent.

Sergiu Ciobanu - Sputnik Moldova
Societate
Directorul ANRE, despre urmările deciziei de suspendare a majorării tarifelor

”Juridic suspendarea a intrat în vigoare în momentul publicării, ceea ce a fost, dacă nu greșesc eu, pe 3 septembrie. Deci, până în 3 septembrie, tot ce s-a furnizat, s-a furnizat cu tariful adoptat în iulie”.

Totodată, Parlicov a menționat că decizia de suspendare este una ridicolă, „este una creativă”, o premieră pentru Moldova. „Au fost situații în care, la indicații politice, ANRE a anulat tarifele, dar ca să fie suspendată decizia, condiționat, se recomandă companiilor ca timp de 60 de zile să facă audit internațional. Dar, chiar dacă nu se face, atunci tarifele revin? E o neclaritate, e o degringoladă totală. Și cel puțin versiunea oficială pe care ne-o prezintă ANRE ca raționament de ce a fost luată această hotărâre, această versiune nu rezistă nici unei critici”, a mai adăugat fostul director ANRE.

Лампы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
IPRE: tarifele majorate la gazele naturale şi lumină trebuie anulate definitiv

Fiind solicitat să comenteze prețurile la energia electrică și gazele naturale pe care le achită cetățenii Republicii Moldova, comparativ cu cetățenii altor țări din Europa, Victor Parlicov a menționat că tarifele din țara noastră sunt unele dintre cele mai joase comparativ cu tarifele la serviciile energetice din regiune. El a spus că „Republica Moldova, fiind o țară săracă, tarifele au o structură caracteristică unei țări sărace. În Moldova nu putem vorbi de tarife mari, ci de sărăcie, capacitate de plată redusă”. Potrivit lui, soluția pentru asigurarea capacității de plată a cetățenilor este  asigurarea locurilor de muncă, salarii decente, defalcări în fondurile bugetare din salarii reale.

Amintim că, potrivit raportului RIA Rating pentru anul 2014, din cele 42 de țări evaluate din Europa, Moldova ocupă poziția 34 la capitolul prețul pentru energia electrică achitat de consumatorii finali, fiind urmată de Bulgaria, locul 35. Vecinii țării noastre se plasează, respectiv: România pe locul 27 şi Ucraina pe 42, care este şi  ultimul.

Fluxul de știri
0