CHIŞINĂU, 10 sept – Sputnik. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine că CNI, CNA şi Procuratura Generală trebuie reorganizate sau chiar lichidate.
Candu a susţinut joi o conferinţă de presă în care a vorbit despre priorităţile Legislativului în sesiunea de toamnă-iarnă. Spicherul a declarat că prioritatea numărul unu este reformarea sistemului de drept din Moldova.
„Reforma justiţiei este cea mai importantă pentru noi. Lupta împotriva corupţiei: CNI, CNA, Procuratura generală. Nu am văzut nici un dosar în 3-4 ani de existenţă a CNI de condamnare a demnitarilor. Aceste instituţii trebuie reorganizate şi chiar lichidate, ca să obţinem rezultate eficiente”, a declarat Candu.
Preşedintele forului legislativ susţine că sesiunea de toamnă a Parlamentului începe în acest an într-o perioadă mai deosebită: situaţia din ţară, din regiune, din ţările vecine, criza imigranţilor din Europa.
„Toate sunt o provocare pentru noi. Ca să depăşim aceste provocări, trebuie să avem o viziune clară a ceea ce trebuie să facem în sesiunea de toamnă-iarnă. Prioritizarea reformelor e foarte importantă. Prioritatea numărul unu este să facem viaţa cetăţenilor mai bună. Ca să fie viaţa mai bună, trebuie să ne aliniem unor modele eficiente şi anume celui din UE”, a notat spicherul.
Candu a anunţat că vineri, 11 septembrie, conducerea Parlamentului şi cea a Guvernului vor avea o şedinţă de lucru comună pentru a stabili priorităţile de activitate pentru toamna acestui an.
Preşedintele Parlamentului a declarat că, la 15 septembrie, în Moldova va sosi un procuror din România, cu experienţă DNA, care va revizui dosarele şi va veni cu recomandări pentru lupta eficientă cu corupţia.
„Nu se poate realiza reforma justiţiei fără reforma procuraturii. Putem vorbi de demisii, dar dacă nu schimbăm sistemul nu vom avea nici o şansă. De aceea, aprobarea noii legi a procuraturii trebuie să aibă loc în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Candu.
Spicherul a menţionat că va lansa propuneri de testare a integrităţii şi averilor judecătorilor şi abia după aceasta judecătorii să fie reconfirmaţi în funcţie. „Nu va fi o reformă a justiţiei dacă nu vor fi reformate şi instanţele judecătoreşti”, a notat Candu.
Acesta a adăugat va lansa şi ideea judecătorilor de onoare, aleşi de cetăţeni, care vor asista la procese alături de judecătorii profesionişti.
Printre alte propuneri, Candu a enumerat şi impozitarea mai mare a celor bogaţi.
Sesiunea de toamnă – iarnă a Parlamentului de legislatura a XX-a începe la 16 septembrie.