CHIŞINĂU,7 sept – Sputnik. Propunerea precedentă a CE, din luna mai, stabilea că România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanți de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Noua schemă prevede însă că în România ar trebuie să fie relocați alți 4.646 de refugiați, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanți de azil, dintr-un total estimat de 160.000.
Pe de altă parte, premierul României, Victor Ponta, opina cu puţin timp în urmă că România nu are capacitatea de a accepta mai mult de 1.500 de refugiaţi, potrivit Ziarului Financiar.
Cel mai probabil, a declarat Ponta, săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor şi se va decide asupra cotei solicitanţilor de azil.
Prim-ministrul român a mai spus că s-a consultat în această problemă cu premierul sârb şi se va consulta şi cu premierul bulgar, pentru că doreşte ca România să aibă o poziţie consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.
Duminică, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi, adăugând că informaţiile din presa internaţională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiaţi sunt speculaţii. El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluţionare a actualei crize.
Potrivit surselor din CE, noilor cote naționale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 și Franța peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanți de azil care ar urma să fi relocați din Italia, Grecia și Ungaria.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să dezvăluie miercuri noile propuneri. Oficiali europeni au afirmat că Juncker va propune relocarea a 120.000 de persoane în plus față de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite.