Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Satele dispar de pe harta ţării

© Sputnik / Rodion ProcaMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
La Chişinău a fost lansat al XIII-lea volum al lucrării enciclopedice „Localitățile Republicii Moldova”.

CHIŞINĂU, 3 sept – Sputnik, Cristina Danuța. Oamenii, obosiți de atâta sărăcie, pleacă peste hotare sau la oraș și lasă satele pustii. Aceasta este constatarea pe care au făcut-o autorii lucrării enciclopedice „Localitățile Republicii Moldova”, care a ajuns la al XIII-lea volum. Lansarea cărții a avut loc la Chișinău, în cadrul Salonului Internațional de Carte.

Doctorul în filologie, cercetătorul și consultantul științific Anatol Eremia, care este și unul dintre autorii mai multor micromonografii ce au fost incluse în volumele „Localitățile Republicii Moldova”, a menționat că autorii au fost în aceste sate și au văzut cu ochii lor cum trăiesc oamenii. 

пожилые люди - Sputnik Moldova
Politică
Locuitorii din Moldova nu sunt satisfăcuţi de nivelul de trai din țară

„Avem deja pe cale de dispariție vreo 20 de sate. Oamenii pleacă, părăsesc casele, satele. Nu putem opri acest exod”, a declarat Eremia.

Editorul acestei lucrări enciclopedice, Nicolae Schițco, a precizat că mai sunt peste 150 de localităţi despre care trebuie să se scrie micromonografii ce vor fi incluse în volumele XIV și XV ale enciclopediei.

„Cunosc câteva localități în care mai trăiește câte un singur locuitor și acela este de o vârstă înaintată”, a declarat Schițco.

Istoricul și scriitorul Iurie Colesnic, redactorul-șef al publicației, a menționat că, „această lucrare arată Moldova care dispare sub ochii noștri, Moldova care nu se naște din cauza noastră”.

„Este un moment tragic. Această carte va fi ca un glob de aur pentru istoricii viitorului, deoarece aduce informație foarte concretă”, a declarat Colesnic.

Lucrarea, care conține informația istorică despre toate localitățile țării, este unică în sud-estul Europei. Cele 13 volume editate până acum, începând din anul 1999, reconstituie în ordine alfabetică de la A la T, prin micromonografii, memoria a 1413 localități din spațiul dintre Prut și Nistru. Localitățile din regiunea transnistreană nu au fost incluse în aceste volume.

Fluxul de știri
0