Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Armata Naţională împlineşte 24 de ani

© Sputnik / Rodion ProcaArmata naţională
Armata naţională - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
La 3 septembrie, se împlinesc 24 de ani de la crearea Armatei Naţionale.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Un grup de militari şi civili au primit, marţi, diplome ale Guvernului clasa I, II şi III, dar şi distincţii ale Armatei Naţionale, în cadrul şedinţei festive dedicate aniversării a 24-a de la crearea Armatei Naţionale.

See Breeze Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sea Breeze: militarii moldoveni fac schimb de experienţă cu militari din 10 ţări

Crucea „Pentru Merit” clasa I, II şi III, Crucea „Pentru Serviciu Impecabil”, clasa I, II şi III, Medalia pentru cooperare a Armatei Naţionale şi Medalia pentru misiuni umanitare şi menţinere a păcii au fost oferite pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, pentru contribuţia adusă la asigurarea unui înalt grad de pregătire a unităţilor şi subunităţilor, dar şi pentru profesionalism.

Ministrul Apărării, Anatol Şalaru, i-a felicitat pe ofiţerii Armatei Naţionale, menţionând contribuţia acestora la crearea unei instituţii sigure şi funcţionale. 

Anatol Salaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șalaru vrea ca Moldova şi România să aibă o armată unică

Şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan, a declarat că în cele peste două decenii, militarii moldoveni au participat la numeroase exerciţii multinaţionale şi operaţiuni de menţinere a păcii, promovând buna imagine a Republicii Moldova peste hotare. 

„Anul acesta, la fel, am fost prezenţi în teatrele de operaţii, dar şi la aplicaţii internaţionale în România, Ucraina şi Germania. De asemenea, am reuşit să planificăm şi să desfăşurăm la noi în ţară exerciţiul multinaţional ‚Efort Comun’ cu participarea partenerilor noştri din SUA, România, Georgia şi Polonia”, a declarat Gorgan.

Viorel Cibotaru Виорел Чиботару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Armata Moldovei în atenţia SUA

Joi, 3 septembrie, Ministerul Apărării va desfăşura o serie de activităţi consacrate aniversării a 24-a de la formarea Armatei Naţionale în toate garnizoanele militare.

La ora 9:00, corpul de comandă al Armatei Naţionale va depune flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare din Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar la ora 9:30, militarii şi civilii din garnizoana Chişinău vor depune flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.

Totodată, la ora 15:00, la intersecţia dintre şoseaua Balcani, Stăuceni şi Calea Orheiului (kilometrul 11) va demara exerciţiul militar multinaţional de artilerie „Scutul de foc — 2015”, care se va desfăşura la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca.

De asemenea, în garnizoanele Bălţi, Cahul, Ungheni şi Mărculeşti vor fi organizate şedinţe festive, cu ocazia Zilei Armatei Naţionale.

 

Fluxul de știri
0