CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Dacă Moldova este interesată să colaboreze cu NATO în cadrul programului „Parteneriat în numele păcii”, dar și să păstreze relații de bună vecinătate cu Rusia, atunci țara noastră trebuie să-și păstreze neutralitatea, a declarat miercuri Victor Gaiciuc, ex-ministru al apărării și ex-reprezentant al RM la NATO, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik în care a comentat participarea Moldovei la exercițiile militare internaționale НАТО, Sea Breeze.
Exercițiile comune internaționale americano-ucrainene Sea Breeze care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei și în Marea Neagră în perioada 31 august – 12 septembrie, sunt deosebite ca amploare și durată. În cadrul manevrelor sunt antrenate peste 150 de unități de tehnică militară și 2,5 mii de militari din Ucraina, SUA, Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, România, Suedia, Turcia și Moldova. Etapa activă a aplicațiilor militare se va desfășura în apele neutre de Est ale Mării Negre care, de fapt, se află puțin mai la sud de Sevastopol și Novorosiisk. Participanții la exercițiile Sea Breeze-2015 vor fi supravegheați de navele Flotei Mării Negre și de aviația maritimă ale Rusiei.
Apare întrebarea: care ar trebui să fie reacția Rusiei față de fiecare țară-participantă la Sea Breeze, dacă, geografic, exercițiile militare au loc nemijlocit la hotarul FR, iar teritoriul pentru pregătirea tuturor acțiunilor necesare este pus la dispoziție de către Ucraina ale cărei autorități promovează concomitent o politică agresivă antirusească și o politică proamericană? De menționat că Marea Neagră este unul dintre punctele geostrategice-cheie din regiune, asupra ei concentrându-se interesele atât ale Rusiei, cât și ale SUA împreună cu NATO. În afară de aceasta, tot la Marea Neagră este și Crimeea a cărei alipire la Rusia a provocat o reacție controversată din partea Occidentului.
În același timp, până la ora actuală Moldova nu și-a soluționat problemele strategice: reluarea livrării fructelor proaspete și conservate, precum și a altor produse pe piața Rusiei. A găsi limbă comună în această chestiune devine și mai complicat în condițiile semnării Acordului de Asociere RM – UE, precum și pe fundalul sancțiunilor europene aplicate Rusiei și al cursului proeuropean promovat de autoritățile de la Chișinău. Drept rezultat al tărăgănării achitării de către stat a compensațiilor pentru fermieri (în mare parte și din cauza pierderii pieței ruse de desfacere), agricultorii au ieșit la proteste, declarând că acesta este „doar începutul”. Anume în asemenea condiții, conducerea țării și Ministerul Apărării, dirijat de un ministru fără instruire militară, caută să facă uz de orice posibilitate pentru a ajunge la aplicațiile militare ale NATO.
Care este câștigul practic pentru Moldova?
„Pentru a soluționa contradicțiile apărute pe parcursul parteneriatului cu NATO și care se referă la relațiile cu Rusia, liderii ţării noastre trebuie să decidă cum să procedeze în situația care s-a creat. Eu personal sunt convins că trebuie să ne păstrăm neutralitatea”, a menționat Gaiciuc.
Acesta a mai adăugat că pentru RM aplicațiile militare Sea Breeze sunt importante în cazul în care exercițiile respective prevăd perfecționarea funcțiilor pazei de coastă pentru reprezentanții Armatei Naționale, deoarece Prutul este un râu de graniță, iar Nistru este un râu parțial de graniță.
La Sea Breeze-2015, Moldova a trimis 102 militari din brigada de infanterie motorizată „Dacia” și din batalionul 22 de pacificare.
Continuăm să ne tăiam craca de sub picioare?
Președintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, ex-deputat în Parlamentul RM, Mihail Mocanu a menționat că Moldova nu are motive să participe la aplicațiile militare NATO, atât timp cât face parte din CSI.
Mocanu este sigur că, având în vedere situația internațională, participarea Moldovei la aplicațiile militare NATO va curma din rădăcină legăturile cu Rusia stabilite de-a lungul veacurilor.