Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din cauza secetei, s-a diminuat recolta medie de culturi de toamnă

© Sputnik / Andrei Iglov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых в Крыму
Уборка зерновых в Крыму - Sputnik Moldova
Abonare
Producţia culturilor de toamnă va fi cu 30 la sută mai mică decât cantitatea prognozată în acest an.

CHIŞINĂU, 10 iul – Sputnik.  Din cauza secetei sporadice din lunile aprilie – iunie, se constată o diminuare a recoltei medii per hectar cu circa 30 la sută la culturile de toamnă: orz, grâu şi rapiţă.  

Food fair in Rostov-on Don - Sputnik Moldova
Slusari: subvenţiile întârzie, agricultura RM nu poate fi competitivă

Potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, recolta medie pe hectar la orz va fi de 3,3 tone pentru zona de Nord şi 2,3 —2,4 tone pentru zonele Centru-Sud, iar de grâu – de 2,8 tone pentru zona de Nord, 2,4 pentru  zona Centru şi 2,2 – zona Sud.

La recoltarea rapiţei au fost obţinute de la 2 la 4,5 tone per hectar.

Conform prognozelor MAIA, producţia de grâu în acest an va fi de 850 mii tone,  ceea ce reprezintă o cifră la nivelul mediei pe ultimii 5 ani agricoli. În raport cu anul agricol 2014, se înregistrează o scădere de 250 mii tone.

În acelaşi timp, în condiţiile de secetă, creşte calitatea produsului. Ponderea grâului alimentar va înregistra, estimativ, 65-70 la sută.  Volumul grâului alimentar va constitui circa 550-600 mii tone, acoperind necesarul pentru asigurarea securităţii alimentare de 350 mii tone.

 

Fluxul de știri
0