Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Operațiunea de pe Nistru asigură liniștea în regiune

Abonare
Anterior, diplomatul ucrainean Ghennadi Altuhov a declarat că e puțin probabil ca pacificatorii militari să contribuie la reglementarea crizei transnistrene. MAE de la Tiraspol a calificat această afirmație drept provocatoare.

 

CHIȘINĂU, 26 aug – Sputnik. Misiunea de pacificare de pe Nistru asigură stabilitatea și securitatea în regiune, acest format trebuie păstrat, a spus marți Igor Tuleanțev, liderul consiliului obștesc „Za Rodinu” („Pentru Patrie”).

Ceva mai devreme, Ghenadi Altuhov, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, a declarat că este puțin probabil ca actualul format al pacificatorilor militari să poată contribui la reglementarea crizei transnistrene. Potrivit diplomatului, acești pacificatori trebuie înlocuiți cu observatori civili.

Russian peacekeepers' checkpoint at entrance to Bender - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Politolog român: pacea pe Nistru este meritul pacificatorilor ruși

„Formula propusă de Altuhov ar putea destabiliza situația din regiune. Datorită prezenței acestora avem pace și stabilitate în Europa de Sud-Est”, a subliniat Tuleanțev.

Ucraina nu poate să propună la ora actuală o soluție constructivă pentru reglementarea transnistreană, a adăugat acesta.

„Există motive să considerăm că unii cinovnici ucraineni doresc sincer să se așeze la masa tratativelor și să discute în mod constructiv problema reglementării pe cale pașnică a crizei de pe Nistru. Ar fi însă mai convingător dacă autoritățile centrale ar experimenta la ele în țară această „inovație” și, în loc de „Uragane”, rachete și sisteme reactive „Grad”, ar folosi „observatori civili”. Atunci, fără îndoială, această „formulă a succesului în stil ucrainean” și-ar putea găsi adepți și la Nistru. Însă deocamdată nu se pot lăuda cu o experiență pozitivă în acest sens”, a menționat Tuleanțev.

 

Fluxul de știri
0