Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Politolog român: pacea pe Nistru este meritul pacificatorilor ruși

© Sputnik / Sergey Kuznecov / Accesați arhiva multimediaRussian peacekeepers' checkpoint at entrance to Bender
Russian peacekeepers' checkpoint at entrance to Bender - Sputnik Moldova
Abonare
Pacea și stabilitatea pe acest teritoriu pot fi menținute doar prin respectarea principiilor dreptului public internațional.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Pacea în regiunea transnistreană se menține de mai bine de 20 de ani datorită pacificatorilor ruși, a declarat marți la Chișinău politologul român Daniel Bliorţ, în cadrul conferinței internaționale „Actualele provocări şi riscuri pentru Republica Moldova în domeniul securităţii”. 

Учения Оперативной группы российских войск в Приднестровье - Sputnik Moldova
Cum să supravieţuiască pacificatorii ruşi în Transnistria

Forumul a fost organizat la inițiativa lui Igor Tuleanțev, președintele Consiliului obştesc „Pentru Patrie”. Această platformă civică întrunește peste 70 de organizații obștești din țară. Consiliul este cunoscut prin acțiunile de amploare consacrate eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă și a celor cu genericul „Panglica Sf. Gheorghe”. La conferință au participat reprezentanți ai Ucrainei, României, Rusiei și Moldovei (inclusiv Transnistria).

Expertul român a opinat că pacea pe Nistru este asigurată de mai bine de 23 de ani datorită pacificatorilor ruşi.

El este de părerea că situația tensionată din regiune, unde există pericolul escaladării unui conflict asemănător cu cel din Ucraina, este provocată de prezența americană.

"Acest pericol este agravat prin presiunile asupra Rusiei din partea militarilor americani prezenți în regiune. Pacea și stabilitatea pe acest teritoriu pot fi obținute numai prin respectarea principiilor dreptului public internațional", a subliniat Bliorţ.

Organizatorul forumului, Igor Tuleanțev, a menționat în dialogul cu corespondentul agenției Sputnik că Moldova trebuie să evite scenariul ucrainean, iar acest lucru este posibil prin consolidarea întregii societăți și respectarea principiului neutralității.

„Neutralitatea ne va permite să construim un stat independent. Sarcina conferinței noastre este de a revigora institutul societății civile care să genereze idei și concepții. Deoarece anume noi suntem cei care putem face totul pentru ca să nu se repete și la noi evenimentele regretabile din Ucraina. Scopul nostru principal este pacea și… elaborarea unor propuneri reale pentru a o menține”, a spus Tuleanțev.

 

 

 

 

 

Начало формы

Конец формы

 

 

Fluxul de știri
0