Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Diplomat ucrainean: formatul misiunii de pace din Transnistria trebuie schimbat

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Accesați arhiva multimediaБлокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры
Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры - Sputnik Moldova
Abonare
Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova a opinat că misiunea de menţinere a păcii nu este funcţională în formatul actual şi nu contribuie la reglementarea conflictului.

Chişinău, 25 august – Sputnik. Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadii Altuhov, consideră că misiunea de menţinere a păcii din Transnistria nu este funcţională, pledând pentru înlocuirea acesteia cu o misiune internaţională.

Russian peacekeepers' checkpoint at entrance to Bender - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Politolog român: pacea pe Nistru este meritul pacificatorilor ruși

La moment, misiunea de pacificare din Transnistria este asigurată de trupele comune, formate din 402 militari ruşi, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de menţinere a păcii îşi desfăşoară activitatea la 15 puncte fixe de control, amplasate pe segmente cheie ale zonei de securitate.

„Din păcate, este puţin probabil că formatul actual al trupelor de menţinere a păcii va contribui la reglementarea crizei transnistrene”, a declarat Altuhov la Chişinău, dup ceremonia festivă de arborare a drapelului naţional al Ucrainei.

„Mecanismele existente nu funcţionează în favoarea atingerii acestor scopuri în măsură deplină. În afară de aceasta, regiunea transnistreană, ca şi Rusia, trebuie să propună o abordare mult mai constructivă pentru rezolvarea acestei probleme. Schimbarea formatului misiunii de menţinere a păcii cu atragerea unui număr mare de experţi internaţionali ar fi un pas mult mai viabil pentru reglementarea conflictului”, a spus diplomatul ucrainean.

Fluxul de știri
0