Bloomberg a numit zece valute care vor continua să se deprecieze

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaСтенд компании Bloomberg на Петербургском международном экономическом форуме.
Стенд компании Bloomberg на Петербургском международном экономическом форуме. - Sputnik Moldova
Abonare
După tenge-ul kazah, un șir de valute ale țărilor asiatice, africane și postsovietice vor continua să se devalorizeze. Leul moldovenesc nu se numără printre acestea.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. După deprecierea tenge-ului din Kazahstan, se așteaptă devalorizarea a încă zece valute din lume, scrie Bloomberg.

Motivul căderii tenge-ului, dar și a dongului vietnamez, a fost decizia Băncii Populare a Chinei de a slăbi yanul, fapt ce a pus într-o situație dificilă țările care sunt nevoite să concureze cu RPC pe piețele externe. Această decizie, remarcă Bloomberg, a suplimentat problemele piețelor în dezvoltare. Iar fostele țări sovietice mai au o problemă: continuarea căderii cursului rublei.

Restrictive measures on imports of agricultural goods in response to European sanctions against Russia should be the same for all European Union members and not individually reviewed, Russian Deputy Foreign Minister Alexei Meshkov said Tuesday. - Sputnik Moldova
Situaţia din Grecia generează ieftinirea euro în raport cu dolarul

Potrivit datelor grupului financiar suedez SEB, prețul manatului turkmen se poate devaloriza cu 20% în următoarea jumătate de an. Această devalorizare se va reflecta asupra valutei Tajikistanului, care are 12% din comerț cu Kazahstanul. Ca rezultat, somoni poate pierde de la 10 la 20 de procente din valoare. Și economia Kîrgîzstanului, care este strâns legată de cea a Kazahstanului, ar putea pierde foarte mult.

Nu est exclus că va pierde din valoare și valuta Arabiei Saudite. Deși are destul petrol pentru a menține cursul, speculanții pot miza pe scăderea prețului la petrol, ceea ce va face să scadă din valoarea rialului.

Pe fundalul noutăților de la bursă, și ringgit-ul malaiezian demonstrează o dinamică negativă. Joi, 20 august, acesta s-a devalorizat într-atât încât rezervele țării au scăzut sub 100 de miliarde de dolari.

Asupra unor valute acționează nu numai economia, dar și situația politică din țară. Astfel, alegerile anticipate din Turcia pot face probleme lirei turcești, iar primăvara arabă influențează mult asupra cursului valutei din Egipt. Experții prognozează devalorizarea funtului local cu 22 la sută.

În ceea ce privește alte țări africane, analiștii prevăd devalorizarea cu 20% a valutei Nigeriei. Se mai menţionează că relațiile externe cu China, în perspectivă pot influența negativ asupra valutei naționale din Zambia.

Joi, Kazahstanul a dat startul unei noi politici de creditare, bazată pe cursul liber al tenge-ului, și a anulat coridorul valutar. La aflarea ştirii, cursul valute naționale din Kazahstan s-a redus până la 255,26 tenge pentru un dolar, devalorizându-se cu 26% în 24 de ore și cu 31% de la începutul anului. Nazarbaev a anunțat că nu a existat alternativă: formarea liberă a cursului valutar va permite să fie restabilită capacitatea de concurență a economiei țării și să fie menținute rezervele.

 

Fluxul de știri
0