CHIŞINĂU, 19 aug – Sputnik. În Moldova, capacităţile industriale de procesare a fructelor sunt aproape de două ori mai mari decât volumul de lucru efectuat în acest domeniu, iar problema pierderii unor cantităţi mari de piersici în acest an putea fi soluţionată, dacă ar fi existat relaţii de solidaritate între Guvern, producătorii agricoli şi procesatori, a declarat pentru Sputnik preşedintele Asociaţiei producătorilor de conserve din Moldova, Ivan Sandic.
Potrivit lui Sandic, cel mai important lucru în fiecare sezon agricol este recoltarea. Adunarea, stocarea, procesarea şi depozitarea producţiei agricole presupun un şir de măsuri foarte importantă, care trebuie să fie luate în fiecare an. În caz contrar, toată munca, toate investiţiile făcute în anul respectiv se pierd, iar asta dăunează economiei ţării. Ivan Sandic a mai subliniat că este mai simplu să se găsească piaţă pentru producţia care, după procesare, are un termen de păstrare mult mai mare. Numai că fără implicarea profesionistă a Guvernului, promovarea produselor moldoveneşti peste hotare este o sarcină ce depăşeşte de cele mai multe ori posibilităţile antreprenorilor.
Ivan Sandic a spus, de asemenea, că unităţile industriale specializate în procesarea şi conservarea producţiei agricole constituie o verigă foarte importantă în economia Republicii Moldova.
„Fără procesare, agricultura devine nerentabilă. Volumul mare de produse agricole poate să aducă venituri numai dacă este valorificată etapa de procesare, prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor. Ceea ce lipseşte în Republica Moldova este o implicare profesionistă a Guvernului în gestionarea eficientă a tuturor verigilor din sectorul agro-alimentar, care necesită o coordonare mult mai serioasă, decât avem în prezent”, a spus Sandic.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de conserve a mai menţionat că specificul economiei moldoveneşti este de aşa natură, încât Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare trebuie să deţină un statut cu totul aparte, deoarece această structură gestionează cea mai mare parte a economiei ţării. De asemenea, sarcina diplomaţiei moldoveneşti, potrivit lui Sandic, ar trebui să fie în primul rând promovarea produselor din ţara noastră pe pieţele tuturor statelor cu care avem relaţii diplomatice.