Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să supravieţuiască pacificatorii ruşi în Transnistria

© Sputnik / Sergei Kuznetsov / Accesați arhiva multimediaУчения Оперативной группы российских войск в Приднестровье
Учения Оперативной группы российских войск в Приднестровье - Sputnik Moldova
Abonare
În total, din octombrie 2014 şi până în prezent, autorităţile moldoveneşti nu au permis accesul la locul dislocării din regiunea transnistreană pentru aproximativ 100 de militari ruşi.

Inochentie Adiasov, expert politic

Se pare că Kievul şi Chişinăul au hotărât să revizuiască status quo-ul situaţiei din Transnistria, stabilit în 1992. Şi nu este vorba doar de blocada economică şi de tranzitarea de facto a regiunii.

Ucraina şi Moldova întreprind, de comun acord, eforturi pentru a elimina de pe teritoriul Transnistriei pacificatorii ruşi şi militarii GOTR (Grupului Operativ al Trupelor Ruse), care au în grijă paza depozitelor enorme de armament (fiind un patrimoniu al fostei Armate a 14-a de gardă sovietice, armamentul este concentrat, în special, în depozitul din Cobasna. Acolo se află circa 19-21,5 mii de tone de muniţii, aproximativ 57 la sută fiind cu termenul expirat încă de acum 11 ani).

Ucraina blochează pacificatorii ruşi

La 21 mai, rada Supremă a Ucrainei a denunţat (împreună cu alte patru documente din sfera militară) acordul privind tranzitul trupelor ruse spre Transnistria.

Până atunci, Kievul a intensificat constant blocada economică a Transnistriei, limitând brusc exportul din această republică la frontiera transnistreano-ucraineană.

Acum, Ucraina îşi consolidează activ trupele la frontiera cu transnistreană, sub lozinca ameninţării „loviturii ruseşti din Transnistria”, care nu este decât un mit. Potrivit declaraţiilor oficiale, acolo este planificată dislocarea unei grupări de şase mii de militari.

Este clar că, odată cu numirea odiosului Mihail Saakaşvili în calitate de şef al Administraţiei Regionale de Stat Odessa, presiunea asupra Transnistriei va spori  brusc. Sunt destul de probabile şi provocările împotriva autoproclamatei republici, având ca scop „testarea” reacţiei Rusiei.

Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры - Sputnik Moldova
Politică
Ucraina a anulat tratatul cu Rusia privind tranzitarea militarilor în Moldova

Moscova înţelege foarte bine acest lucru, iar problema pregătirii de luptă a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) este una dintre cele mai importante în cadrul planificării militare ruse.

Sunt clare şi scopurile Kievului –slăbirea la maxim a grupului de trupe ruse, prin anularea acordului de tranzit, creând astfel condiţii ca pacificatorii ruşi să părăsească zona conflictului îngheţat.

Cu regret, în timpul apropiat nu va exista nici o posibilitate de a aproviziona militarii ruşi prin Ucraina.

Unii experţi ruşi afirmă că efectivul trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană  poate fi aprovizionată pe calea aerului.

Este adevărat că lângă Tiraspol există un aerodrom, cu o pistă de decolare-aterizare reconstruită recent, cu lungimea de 2500 m (adică, aerodromul poate servi drept pistă de aterizare pentru aproape toate tipurile de nave aeriene).  Însă zborurile avioanelor aparţinând aviaţiei militare de transport din Rusia vor trebui, de asemenea, să fie coordonate cu autorităţile Ucrainei şi Moldovei.

Comandamentul militar ucrainean a amplasat deja, demonstrativ, un SAR C-300 (Sistem de rachete anti-aeriene), blocând astfel posibilitatea aprovizionării Transnistriei pe calea aerului.

Autorităţile Republicii Moldova au declarat, de asemenea, că nu vor permite aviaţiei ruse utilizarea spaţiului său aerian pentru aprovizionarea militarilor ruşi pe calea aerului. Chişinăul a anunţat deja că va începe  consolidarea forţelor sale de apărare anti-aeriană.

Reluarea aprovizionării pacificatorilor ruşi prin tranzitarea teritoriului Ucrainei va fi posibilă doar după îmbunătăţirea calitativă a relaţiilor dintre Moscova şi Kiev. Sau dacă Moscova îi va propune părţii ucrainene condiţii destul de atractive de plată a tranzitului de încărcături şi transportare a persoanelor prin teritoriul său. Dar oare la moment Kievul este independent în luarea unor astfel de  decizii?

Chişinăul aşteaptă pacificatori din România

GOTR s-a pomenit blocată şi din partea Moldovei (cu toate că acţiunile Chişinăului încalcă flagrant acordurile privind reglementarea transnistreană, din august 1992).

„Acţiunile Chişinăului în raport cu Tiraspolul, în contextul situaţiei din Ucraina, au îngreunat aprovizionarea  trupelor ruse dislocate în Transnistria”, — a declarat comandantul trupelor Regiunii Militare de Vest a FR, general-colonelul Anatolie Sidorov.

Potrivit lui Sidorov, conducerea Moldovei desfăşoară, practic, un şantaj politic şi economic în raport cu Transnistria.

În total, din octombrie 2014 şi până în prezent, autorităţile moldoveneşti nu au permis accesul la locul dislocării din regiunea transnistreană pentru aproximativ  100 de militari ruşi, informează presa rusă, cu referire la o sursă din organele de drept moldoveneşti.

Scopul Chişinăului este unul vechi şi evident – înlocuirea pacificatorilor ruşi din Transnistria cu contingente militare din UE, mai precis din România.

La 23 mai, în cadrul unei conferinţe de presă de la Chişinău, ministru apărării al RM, Viorel Cibotaru, a anunţat că Chişinăul şi Bucureştiul au convenit deja în privinţa crearea unui batalion comun de pacificatori. Din el vor mai face parte militari din Polonia şi Ucraina. „Moldova vede Bucureştiul în calitate de partener strategic”, — a subliniat ministrul moldovean.

Însă nu este clar cum va putea un asemenea batalion să asigure pacea în regiune. Transnistria va fi categoric împotriva dislocării lui în zona conflictului.

În afară de aceasta, apariţia militarilor români în apropiere de sudul regiunii Odessa (conform declaraţiilor MAE al României, „teritoriu rupt ilegal de la România în rezultatul încheierii pactului Molotov-Ribbentrop”), va provoca o instabilitate şi mai mare în această regiune.

Presiunea asupra Transnistriei şi blocajul de facto al GOTR poate pune sub semnul întrebării cursul, pe care l-a luat Rusia în ultimele săptămâni, de relaxare a condiţiilor pentru importul producţiei agricole din Moldova (la 27 mai a devenit cunoscut faptul că Rosselkhoznadzor-ul ar putea permite livrarea pe piaţa rusă a culturilor de fructe  sâmburoase – cireşe, prune, piersici, nectarine, caise). Potrivit experţilor moldoveni, din cauza restricţiilor la exportul legumelor şi fructelor în Rusia, Moldova pierde anual circa 1 miliard de dolari.âÎn acelaşi timp,  odată cu încheierea summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Riga, Chişinăul nu a primit nici măcar promisiunea de deschidere reală a pieţei europene pentru produsele agricole moldoveneşti  – această piaţă este pur şi simplu suprasaturată de producţia din Europa de Sud (inclusiv România) şi chiar Ucraina.

Dacă va pierde din nou piaţa rusească de produse agricole, aceasta va fi, fără exagerare, o catastrofă pentru economia RM. Aş vrea să sper că la Chişinău se vor găsi politicieni responsabili, care vor pleda pentru stabilirea unor relaţii de colaborare şi de neconfruntare cu Moscova.

Ce ar putea întreprinde acum Rusia pentru susţinerea contingentului său militar din Transnistria?

Situaţia este, într-adevăr, dificilă, dar nu catastrofală.

Reparaţia tehnicii (a elicopterelor, de exemplu) poate fi efectuată la uzinele autoproclamatei republici.

Unii experţi transnistreni propun tot mai insistent să fie completat Grupul Operativ al Trupelor Ruse, pe principii de permanenţă, cu cetăţeni ai republicii, în primul rând dintre cei care deţin cetăţenia rusă.

În acest caz, va fi diminuată esenţial posibilitatea Chişinăului de a influenţa asupra rotaţiei militarilor ruşi în zona conflictului, iar însuşi Tiraspolul va primi locuri de muncă bine plătite, atât de necesare pentru el.

Consolidarea vitalităţii trupelor militare ruse din Transnistria prin intermediul acestor măsuri, va spori considerabil şansele FR în cadrul discuţiilor privind viitorul GOTR şi pacificatorilor ruşi în regiune.

De asemenea, acesta va fi un semnal clar pentru Kiev şi Chişinău – Rusia nu pleacă din regiune.

În general, problema blocării de facto a militarilor ruşi a avansat întrebare mult mai largă – cum vede Rusia viitorul Transnistriei?

Este clar că problema Crimeii şi a războiului din Donbass au trecut, pentru un anumit timp, pe planul doi chestiunea Transnistriei în contextul politicii externe ruse.

Dar acum situaţia este aproape de cea critică şi Moscova va trebui să întreprindă cu hotărţre paşi (în primul rând economici) pentru a nu permite o catastrofă.

Plecarea Rusiei din Transnistria, va duce însă, fără exagerare, la cele mai imprevizibile consecinţe – atât pentru Tiraspol, cât şi pentru Chişinău şi Kiev.

Opinia redacţiei poate să nu coincidă cu punctul de vedere al autorului.

 

 

Fluxul de știri
0