Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Majorarea preţului la pâine, în vizorul Consiliului Concurenţei

© Sputnik / Александр Кондратюк / Trecere la banca de fotografiiПроизводство хлебобулочных изделий
Производство хлебобулочных изделий - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Consiliul Concurenței investighează majorarea preţurilor la pâine.

CHIŞINĂU, 18 aug- Sputnik. Consiliul Concurenței a dispus, marţi, inițierea investigației cu privire la semnele de încălcare a legislației în domeniul concurenței prin majorarea concomitentă a preţurilor la pâine de către întreprinderile de panificație.

Хлебозавод - Sputnik Moldova
Magazinele au afișat prețuri mai mari la pâine

Experții Institutului de Politici şi Reforme Europen (IPRE) au declarat acum o zi că majorarea prețului la pâine nu ar trebui să fie trecută cu vederea de Consiliul Concurenței. În opinia acestora, prin această creştere au fost încălcate mai multe prevederi legale.

Potrivit IRPE, Consiliul Concurenței este obligat să inițieze investigații și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către Asociaţia Brutarilor din Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit,  inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.

Victor Cojocaru, directorul SA „Franzeluţa” - Sputnik Moldova
Societate
Directorul "Franzeluţa": scumpirea pâinii înseamnă "corectitudine"

Experţii susţin că cele două asociații au încălcat Legea concurenței, utilizând în calitate de mijloc de transmitere a informației intențiile de a majora prețurile la produsele de panificație.

Specialiştii de la IRPE mai cred că Procuratura Generală este obligată să se autosesizeze și să inițieze o cauză penală. Potrivit experților, Codul Penal prevede amenzi între 20 de mii și 40 de mii de lei sau privațiune de libertate de până la 3 ani pentru limitarea concurenței libere. Potrivit experților, această formă de răspundere penală este pe larg utilizată în multe state ale UE și este un instrument adițional pentru protecția concurenței.

Din 15 august, companiile de panificaţie din Moldova au majorat preţul la pâine cu până la 15%.

 

 

Fluxul de știri
0