Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gazele rusești pentru Moldova s-au ieftinit cu circa 120 de dolari

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
În prima jumătate a anului curent, „Gazprom” a livrat Moldovei 1,521 miliarde de metri cubi de gaze.

CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Conform totalurilor pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2015 publicate pe site-ul oficial al „Gazprom”, prețul contractual al gazelor naturale rusești livrate Republicii Moldova a constituit 252,5 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, ceea ce înseamnă cu 118,98 dedolari mai puțin  în comparație cu indicatorii din perioada analogică a anului 2014.

Gazprom - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gazprom a ieftinit gazul livrat în Moldova

Potrivit sursei, în primul trimestru al anului 2015 prețul contractual la gazele procurate de Moldova din Rusia a atins 310,96 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

„Începând cu anul 2008, prețul la gazele livrate de „Gazprom” către „Moldovagaz” este stabilit trimestrial, ținându-se cont de indicii modificării prețurilor la gasoil și păcură”, se menționează în raportul „Gazprom”-ului.

În prima jumătate a anului curent, „Gazprom” a livrat către Moldova 1,521 de miliarde de metri cubi de gaze.

Anterior, consilierul viceministrului economiei, Valeriu Rusu, a comunicat că în iulie – septembrie 2015 „Gazprom” va livra Moldovei gaze naturale la prețul de 210 dolari pentru mia de metri cubi.

Acest preț este mai convenabil decât prețul la gazele livrate prin conducta „Iași – Ungheni” care costă 255,22 dolari pentru mia de metri cubi.

Conform planului, în anul curent concernul rus va livra pentru RM 1,1 miliarde de metri cubi de gaze, fără a lua în calcul regiunea transnistreană.

Unii experți afirmă că tronsonul „Iași – Ungheni” nu prezintă valoare strategică și nu rezolvă problema energetică a Moldovei. Specialiștii presupun că această conductă a fost construită în exclusivitate pentru imaginea politică. Analiștii consideră că, atât timp cât România nu-și va acoperi propriile necesități, ea nu va fi în stare să livreze gaze altor țări.

Fluxul de știri
0