Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul reduce cheltuielile pentru investiţii

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Economic a discutat despre impactul crizei economice asupra mediului de afaceri din Moldova.

CHIŞINĂU, 14 aug – Sputnik. Reducerea cheltuielilor publice este inevitabilă. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Valeriu Streleț în cadrul şedinţei Consiliul Economic. 

„Plata pensiilor şi a salariilor va fi asigurată, dar vor fi aplicate măsuri de reducere a cheltuielilor pentru investiţii”, a declarat Streleţ. 

IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia Moldovei este în declin

Consiliul Economic a consultat măsurile anticriză prioritare cu mediul de afaceri, dat fiind faptul că sectorul privat este prima verigă a economiei naționale, afectată cel mai mult de recesiunea economică. În cadrul ședinței, Ministerul Finanțelor a prezentat o informație despre optimizarea cheltuielilor publice și impactul măsurilor anticriză asupra mediului de afaceri. 

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au prezentat o serie de măsuri planificate în scopul redresării sistemului financiar-bancar, în special în vederea reanimării instrumentelor viabile de finanțare a sectorului real. 

De asemenea, Consiliul Concurenței, Ministerul Economiei și Secretariatul Consiliului Economic au pus în discuție o serie de inițiative menite să impulsioneze dezvoltarea mediului de afaceri și să depășească dificultățile administrative și birocratice. 

Efectuarea netransparentă a controalelor a fost menționată drept una din problemele care incomodează agenții economici. 

Mediul de afaceri a înaintat o serie de propuneri. Printre acestea se numără promovarea consumului de mărfuri autohtone, susținerea antreprenorilor, orientarea spre piețe noi de desfacere, măsuri de stimulare economică și eficientizarea comunicării dintre stat și antreprenori. 


Fluxul de știri
0