Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schemă de contrabandă cu mărfuri pentru sport, cu implicarea vameşilor

© privesc.euProcuratura si Serviciul Vamal
Procuratura si Serviciul Vamal - Sputnik Moldova
Abonare
Gestionarii unei reţele de magazine de articole sportive au prejudiciat statul cu 26 de milioane de lei.

CHIŞINĂU, 13 aug – Sputnik. Proprietarii reţelelor de magazine specializate din Moldova, „Adidas” şi „Reebok” ar fi provocat statului un prejudiciu de 26 de milioane de lei, au anunţat joi într-o conferinţă de presă procurorul Vitalie Busuioc şi şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul Serviciului Vamal, Veaceslav Ionesie.

Potrivit oamenilor legii, este vorba despre o schemă infracţională în care au fost implicaţi şi colaboratori vamali moldoveni şi ucraineni, dar şi câţiva şoferi.

Inele bijuterii de contrabanda - Sputnik Moldova
Accidente
Zeci de kilograme de bijuterii de contrabandă la vama Leuşeni-Albiţa

Potrivit datelor acumulate în cadrul investigaţiilor, compania moldovenească încheiase un contract cu dealerul oficial regional al unui brand renumit. Dealerul îşi are sediul în Ucraina. Potrivit contractului, compania moldovenească avea dreptul să cumpere marfa de la dealer şi să o comercializeze doar pe teritoriul Republicii Moldova, exclusiv în reţelele de magazine specializate. Însă compania moldovenească ar fi încălcat această prevedere contractuală şi ar fi organizat reexportul mărfurilor respective în Ucraina. Mai mult, oamenii legii ar fi stabilit că reexportul, de fapt, se făcea doar în documente, iar în realitate marfa rămânea pe teritoriul Republicii Moldova. Dar aşa cum aceste loturi de marfă erau introduse în ţară într-un regim vamal ce permite amânarea plăţilor pentru dreptul de import, antreprenorii aveau posibilitatea să nu achite sume importante, care în mod normal ar fi trebuit să ajungă în bugetul de stat. Mai mult, firma prin intermediul căreia se făcea, chipurile, reexportul, în realitate nu ar fi avut nimic cu acest gen de activitate, iar actele şi ştampilele acesteia ar fi fost de tip vechi.

În dosarul intentat în legătură cu această schemă criminală figurează, pe lângă cei doi oameni de afaceri, şoferi de camioane, dar şi vameşi, atât moldoveni, cât şi ucraineni.

În perioada cât a funcţionat schema infracţională, au fost efectuate 33 de tranzacţii, în valoare de 5,5 milioane de dolari, iar pentru drepturile de import în bugetul Republicii Moldova nu au fost achitate 26 de milioane de lei.

Colaboratorii vamali moldoveni implicaţi în această schemă activau la Biroul vamal Briceni, unul fiind şef de tură, iar alţii trei având funcţii de inspectori vamali.

Potrivit responsabililor de anchetă, au fost interceptate convorbiri telefonice, au fost efectuate o serie de percheziţii şi au fost formate comisii rogatorii. Datorită acestor măsuri, au fost acumulate suficiente probe pentru a pregăti transmiterea cauzei în instanţă.

Fluxul de știri
0