Producătorii agricoli din raionul Căușeni vând piersici la prețul de doar un leu kilogramul. Sau renunță în general să-și mai scoată marfa pe piață din cauza prețului mizerabil, așa că scutură piersicii, după care trec cu plugul peste fructele savuroase. Și astfel procedează nu doar cultivatorii de persici din Căușeni, ci și cei din Ștefan Vodă, Anenii Noi și din alte raioane. Exact așa au procedat în toamna anului trecut și unii dintre fermierii din nordul țării, care neavând ce să facă cu fructele, au dat merele jos și au trecut peste ele cu tractorul sau le-au lăsat să înghețe pe copaci. Și dacă ne aducem bine aminte, tot așa au procedat și unii grădinari, în special cultivatorii de castraveți, când fabricile de conserve au refuzat să le procure marfa. Iar cultivatorii de prune și-au vândut marfa la un preț derizoriu, de doar doi lei pentru un kilogram.
Că autoritățile se fac vinovate de această situație sinistră din domeniul agriculturii este evident. Guvernanții au întors macazul politicii externe în mod brusc, fără a estima riscurile, a preveni consecințele și a asigura soluții de alternativă. În consecință, vinurile, fructele, legumele și conservele moldovenești nu au mai fost acceptate pe piața Federației Ruse. Clasa politică moldovenească se joacă de-a geopolitica, iar agricultorii plătesc costurile acestei aventuri.
La fel de evident este că prin aceste acțiuni i s-a dat o lovitură cumplită agriculturii moldovenești, care și așa o duce greu: este decapitalizată, fără tehnologii și tehnică agricolă performante, fără sisteme de irigare, fără o industrie de prelucrare ce i-ar asigura creșterea plusvalorii.
Totuşi, chiar dacă agricultura este sectorul care contribuie cel mai mult la formarea Produsului Intern Brut, asta nu este consecința cea mai gravă a respectivei situații. Mul mai grav este că autoritățile distrug în felul acesta spiritul de inițiativă, de antreprenor, de gospodar în țara noastră. Îi descurajează pe toți cei care vor să inițieze pe cont propriu o afacere. Căci să o spunem pe șleau: micii proprietari agricoli, cei care lucrează un teren sau o plantație de două, trei, 10 sau 20 de hectare, sunt oamenii cei mai demni de respectul nostru, de respectul întregii societăți, dacă pretindem că aceasta este una morală. Să ținem cont de faptul că micii proprietari agricoli sunt cei care au muncit din greu peste hotare sau acasă și au adunat un capital. Tot prin sudoarea frunții lor, au creat o plantație, au procurat tehnică agricolă, au investit banii în sectorul de producere, asumându-și un mare risc, spre deosebire de alții care au mers pe o cale mult mai ușoară, investind în comerț sau, în general, folosind banii pentru consum. Și au făcut acest efort și și-au asumat acest risc pentru a asigura prin muncă cinstită un venit decent familiilor lor, dar și din sentiment patriotic, ca să contribuie și ei cât pot la dezvoltarea economică a țării.
Și asta în condițiile în care cei mai mult dintre ei nu s-au bucurat de sprijin din partea statului, care nu le-a oferit credite preferențiale, nici acces la tehnologii moderne, nici informații, consultații. Ei singuri au căutat piețe de desfacere, au legat relații cu parteneri din țară sau de peste hotare ca să-și comercializeze marfa.
Și acum clasa politică îi aduce la sapă de lemn pe micii și puținii producători agricoli moldoveni. Îi ruinează. Ca să le fie de învățătură și altora că nu este posibil să fii stăpân la tine în țară, să-ți asiguri prin muncă cinstită un venit decent. Ori ești muritor de foame la tine în țară, ori pleci peste hotare. A treia soluție nu există.
Și încă ceva. Cred că guvernanții noștri sunt pe bună dreptate suspectați de către oamenii de rând de ipocrizie. Și asta pentru că, pe de o parte, deschid cu mare pompă incubatoare pe afaceri în centrele raionale, iar pe de altă parte nu au mişcat un deget ca să le creeze condiții de activitate celor care deja și-au deschis una și acum riscă să o piardă din cauza acestor autorități. Dacă nu erau așa, atunci cel puțin parlamentarii nu ar fi plecat în vacanță fără ca să voteze în lectura a doua pachetul de legi pentru ameliorarea situației din agricultură.