Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: piaţa rusă - piaţa tradiţională pentru agricultura Moldovei

© Sputnik / Мирослав Ротарьcomert stradal
comert stradal - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, este de părere că piaţa rusă va fi mereu una tradiţională pentru Moldova.

CHIŞINĂU, 7 aug – Sputnik. Piaţa rusă este importantă pentru producătorii agricoli moldoveni, a declarat într-un interviu pentru Sputnik preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Фрукты - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia a anulat interdicţiile la importul fructelor din Moldova

„La etapa actuală, noi accedem cu greu şi foarte încet pe alte pieţe. Pe noile pieţe, întâmpinăm o serie de obstacole legate de standardele comerciale şi de faptul că ne lipseşte infrastructura necesară şi liniile de procesare post-recoltare, numărul suficient de frigidere, capacitatea de ambalare. Toate acestea împiedică accesul produselor agro-alimentare autohtone pe piaţa europeană, în ţările „Lumii a Treia” şi în ţările Golfului Persic. Acest proces decurge foarte lent”, a spus interlocutorul.

Slusari a subliniat că piaţa rusă a fost dintotdeauna tradiţională pentru Modlova.

Консервы, Conserve din legume, Rusia - Sputnik Moldova
Legumele şi conservele de la două companii moldoveneşti, acceptate în Rusia

„Dacă piaţa rusă va fi deschisă pe deplin, aceasta va deveni principala noastră piaţă. Dar Moldova oricum are nevoie să facă eforturi în vederea diversificării pieţelor externe. Totodată, dacă privim situaţia existentă la ora actuală, ne dăm seama că piaţa Rusiei este pentru noi principala. Ar fi greu să supraestimăm importanţa acesteia pentru producătorii noştri de fructe. De exemplu, strugurii din Moldova sunt livraţi deja în Polonia şi România. Cerealele noastre sunt exportate în ţările din Est, Turcia, Egipt, UE. Iar fructele, cum ar fi merele, prunele şi parţial cireşele, sunt orientate prioritar spre piaţa Rusiei”, a spus Slusari.

El a mai subliniat că pentru fructele noastre deja pentru a treia oară autorităţile ruse deschid noi posibilităţi de export. „Este bine că s-au mişcat lucrurile, dar am dori să fie anulate restricţiile în bază de liste, deoarece aceste restricţii generează corupţie în Moldova. Plus la toate, la noi situaţia cu Agenţia naţională pentru securitatea alimentelor este incertă, deoarece această structură tratează în felul său indicaţiile Rospotrebnadzor. Un pas înainte a fost făcut, dar această situaţie, când unii au posibilitatea să exporte iar alţii nu, creează multe dificultăţi”, a conchis Slusari.

 

Fluxul de știri
0