CHIŞINĂU, 12 aug – Sputnik. Acum câteva zile, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a criticat în termeni dur autorităţile de la Chişinău, atenţionând că acestea nu au întreprins suficiente măsuri pentru ca economia şi instituţiile statului să devină mai deschise. Într-un articol pentru New York Times, oficialul european a declarat că statul rămâne captiv în mâinile oligarhilor, iar corupţia continuă să înflorească. În opinia lui Jagland, dacă guvernarea nu va grăbi reformele, ţara noastră ar putea deveni sursa unei crize de securitate în Europa.
Pe de altă parte, aceste revelaţii ale oficialului european par cel puţin tardive, pentru că pe parcursul ultimilor ani numeroşi politicieni, jurnalişti, au atenţionat asupra acestor derapaje ale puterii. În opinia politicianului Iurie Roşca, demnitarii occidentali au ignorat toate aceste avertismente, preferând să vadă doar o iluzorie „poveste de succes”.
Solicitat de noi, Roşca a afirmat că vina pentru dezastrul în care a ajuns ţara noastră este în bună parte şi a birocraţiei europene:
„Despre ceea ce afirmă acum demnitarul european noi vorbim de şase ani. Şi că dacă am ajuns pe muchia prăpastiei, vina pentru dezastrul de la noi cade şi pe umerii birocraţiei europene. Oare puţini politicieni, analişti, activişti civici şi gazetari au tot bătut clopotele în acest răstimp, încercând să răzbată până la urechile occidentalilor? Oare nu se ştia prea bine că ţara a ajuns pe mâna unor grupări de tip mafiot, că statul a ajuns la cheremul oligarhilor, că puterea este uzurpată, iar corupţia a căpătat proporţii uriaşe? Însă demnitarii europeni şi americani au preferat să tot repete refrenul despre „povestea de succes” a campionilor în ale reformei de la cârma ţării”.
Politicianul recunoaşte că, de ceva vreme, mai mulţi exponenţi ai instituţiilor internaţionale şi-au permis să critice guvernarea de la Chişinău. „Doar că centrele de influenţă occidentale se află în eterna dilemă, căreia probabil încă nu i-au găsit dezlegare. Pe de o parte acestora le convine un regim obedient, care semnează în alb orice comandament venit din exterior. Iar pe de altă parte corupţia, paralizia instituţională şi dezastrul economic devin intolerabile. În plus, nişte eventuale alegeri libere ar putea să aducă la guvernare forţe politice mai puţin obediente şi mai apropiate Moscovei. Iar o astfel de perspectivă, fireşte, este inacceptabilă pentru ei, rivalitatea geopolitică cu Rusia fiind în continuă escaladare”. Din acest motiv, consideră Roşca, se pare că occidentalii caută cu disperare să substituie actuala garnitură de valeţi cu cineva care ar accepta aceleaşi raporturi de vasalitate, doar că ar fura ceva mai puţin decât cei care controlează puterea în momentul de faţă.
„Însuşi îndemnul lui Jagland, adresat guvernării, de a combate corupţia şi de a pune capăt oligarhilor pare straniu. Trebuie să înţelegem că cei de la putere, pentru a urma sfaturile demnitarului european, ar trebui să se ia frumuşel de mâini şi să meargă în pas cadenţat la Procuratură, pentru a se autodenunţa şi a cere justiţiei să-i pedepsească pentru crimele comise. Personal nu văd cum aceştia ar fi dispuşi să comită un act de suicid colectiv, să renunţe la fluxurile de bani pe care le controlează şi să admită o justiţie independentă. Tocmai de aceea îngrijorarea demnitarului european, care îşi exprimă temerea că ar fi de aşteptat explozii sociale, este pe deplin întemeiată. Şi dacă toamna se numără bobocii, nu mai avem mult de aşteptat până la un posibil deznodământ”, a concluzionat Iurie Roşca.