Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova în şapte zile: opinia „Sputnik”

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaВиноградники в Молдавии
Виноградники в Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
„Sputnik-Moldova” inițiază o rubrică săptămânală. Urmând sloganul agenției: „Spunem ceea ce alții trec sub tăcere”, vom analiza evenimentele importante, din punctul nostru de vedere, care au avut loc în ultimele șapte zile.

Streleț începe și…surprinde

Valeriu Streleț, noul prim-ministru al Moldovei, a făcut din mers – se simte stilul de lucru al omului de afaceri — un șir de declarații referitor la problemele economice ale Moldovei. Și, vorbind de embargoul impus de Rusia la mai multe tipuri de produse moldovenești, a apucat pe loc taurul de coarne, declarând pentru ziarul „Adevărul”: „Probabil vom ajunge şi noi să aplicăm măsuri care vor avea caracter simetric”.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ şi viitorul Moldovei: tentativa unei prognoze „astropolitice”

Pauza mass-media, luată prin surprindere, nu a durat mult. Au urmat comentariile, a căror idee principală s-a redus la faptul că astfel de declarații aduc a populism, deoarece Moldova pur și simplu nu este în stare să dea o ripostă simetrică.

„Noi nu putem aplica nici un fel de măsuri față de Rusia care ar influența întrucâtva asupra economiei acesteia. Noi nu dispunem de astfel de măsuri care ar putea să-i pricinuiască vreun prejudiciu. Nu suntem noi țara care poate să exercite o influență puternică sau în general o oarecare influență asupra economiei Rusiei”, a declarat pentru „Sputnik-Moldova” cunoscuta economistă Elena Gorelova.

Aceasta a menționat că în prezent ar fi mai bine ca să ne gândim cum să restabilim volumul exporturilor moldovenești în Rusia, și nu la agravarea continuă a relațiilor cu ea.

Apropo, este oportun să amintim aici trista experiență a unor țări baltice care, amenințând Rusia cu diverse sancțiuni, s-au pomenit că nu mai pot să-și exporte în acea țară produsele lor de bază: peștele, conservele, mezelurile și lactatele.

Apariția la Chișinău a lui Mark Tkaciuk i-a alarmat pe politologi

Mark Tkaciuk, numit odinioară și „eminența cenușie” a partidului comuniștilor, "emigrat" pentru o scurtă perioadă, a revenit spectaculos în țară. Una dintre frazele rostite de el a produs asupra publicului un efect mai mare decât o serie întreagă de publicații în mass-media rusă care au precedat sosirea la Chișinău a fostului ideolog al comuniștilor.

„Eu nu merg la proteste organizate pe la porți străine. Nu-mi permit nici studiile, nici educația”, a declarat Tkaciuk drept răspuns la reproșurile de pe rețelele de socializare precum că el nu susține acţiunile zgomotoase de imagine organizată în centrul Chișinăului de fostul său coleg de partid, Grigore Petrenko, și propagată activ pe rețelele de socializare tot de niște prieteni apropiați ai lui Mark Evghenievici atât de partid, cât și de viață.

Politologii locali s-au agitat pe dată. Oare ce ascunde acest afront? Ei știu deja că Tkaciuk nu aruncă vorbe-n vânt.

Se pare însă că astăzi acest „vestitor” al proceselor politice din Moldova trebuie ar trebui perceput în altă calitate sub alt aspect, care să corespundă mai mult situației actuale din țară. Pe Voronin l-a părăsit. Deocamdată, nu a aderat la nimeni. Și, probabil, nici nu o va face în mod deschis. Însă el nu va putea scăpa de sine însuși, de talentul său "specific".

De aceea se prea poate ca Mark Evghenievici să-și deschidă o făbricuță de lumânări, adică să creeze vreun centru de culturologie, gen club de interese sau bibliotecă. Iar în timpul liber, și îl va avea destul, se va ocupa de fructificarea talentelor sale, oferind consultații unei (sau mai multor) formațiuni  politice. Bineînțeles, numai nu partidului comuniștilor, a cărui conducere, în fond, l-a respins atât pe Tkaciuk, cât și ideile acestuia.

Vom trăi și vom vedea.

Suntem gata pentru dialog

Informația „Feriți-vă de scrâncioburile și caruselele din Chișinău” publicată de „Sputnik-Moldova” a adunat în această săptămână un număr impunător de vizitatori. Pentru noi a fost o surpriză faptul că tema securității legată de instalațiile de joc pentru copii din Chișinău, de care nimeni nu răspunde, a provocat un astfel de interes al utilizatorilor site-ului „Sputnik-Moldova”.

Apoi cineva a telefonat la agenție. Fără a se prezenta, persoana respectivă a declarat că reprezintă administrația acestor centre de agrement și că cele relatate de agenție nu sunt adevărate. Reamintesc că Mihail Ceban, șeful Direcției orășenești a parcurilor de cultură și odihnă, a specificat pentru postul de radio „Sputnik-Moldova” că toate centrele private de distracție amplasate în zonele verzi sunt neautorizate. El a mai adăugat că acest gen de activitate nu este controlat de nimeni, și tot nimeni nu răspunde de securitatea clienților.

Respectând principiile „Sputnik”-ului de a fi deschiși pentru orice opinie, le propunem oponenților să vină la o întâlnire în emisie directă la postul de radio „Sputnik-Moldova”, pe frecvența 92,8 FM, pentru a discuta situația creată. Iar concluziile acestei discuții vor fi expuse neapărat pe site-ul agenției.

Pe curând!

Fluxul de știri
0