Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Streleţ şi viitorul Moldovei: tentativa unei prognoze „astropolitice”

© SputnikValeriu Streleţ
Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Abonare
Agenţia Sputnik Moldova a încercat să afle: who are you (cine sunteţi), domnule Streleţ?

CHIŞINĂU, 28 iul — Sputnik. Desemnarea oficială a lui Valeriu Streleţ în calitate de candidat la postul de prim-ministru al Moldovei a provocat în mediul politicienilor şi experţilor în primul rând un oftat de uşurare – coaliţia s-a determinat în cele din urmă în privinţa candidaturii sale la una dintre cele mai importante funcţii în stat.

Reacţia ulterioară a unor reprezentanţi ai societăţii civile, obosiţi de gâlceava politică, a fost circumspectă: despre candidatul la funcţia de premier nu se ştie prea multe. Streleţ, care s-a aflat tot timpul în roluri secundare, atât în propriul partid liberal-democrat, cât şi în structurile de conducere ale Moldovei, până la moment, nu a atras asupra sa o atenţie deosebită. Acum situaţia

s-a schimbat şi agenţia Sputnik Moldova a încercat să afle: who are you (cine sunteţi), domnule Streleţ.

Ghimpu, Filat, Lupu - Sputnik Moldova
Politică
PLDM, PDM şi PL îl agreează pe Valriu Streleţ la funcţia de premier

Datele biografice le sunt mai mult sau mai puţin cunoscute politologilor şi experţilor: Streleţ are 45 de ani, este un întreprinzător destul de puternic – a avut afaceri de succes, familist (patru copii), a finalizat studiilor la Academia Economică cu o medie destul de înaltă – 9,34, cunoaşte  limbile româna, rusă, engleză şi franceză.

Sputnik Moldova a decis să arunce o privire asupra candidaturii premierului dintr-o altă perspectivă, mai neaşteptată. Noi i-am comandat unui cunoscut astrolog harta natală a lui Valeriu Streleţ. Este surprinzător, dar multe trăsături de caracter ale acesteia corespund spuselor unor oameni care îl cunosc de mai mult timp pe premierul desemnat.

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Politică
I-a venit rândul lui Valeriu Streleţ?

Aşadar, calităţile pozitive: născut sub semnul zodiacal Peşte. În acest semn mai are două planete, ceea ce vorbeşte despre faptul că este un om misterios şi sensibil. O situaţie financiară bună. O intuiţie profundă, „descifrează” uşor oamenii. Martie îi dă în prima casă curaj, fermitate, independenţă, dar şi ambiţii care, după cum se ştie, le sunt necesare unor  lideri suspuşi. Este predispus la dispute.

Nu ne vom opri prea mult la descrierea hărţii natale, cu toate că vom menţiona încă un moment de aici – i se recomandă să-şi tempereze uneori emoţiile, pentru a nu fi intolerant şi dependent de propriile reflexe. Iar acum să ascultăm „ghicitorii” noştri profesionişti – politologii. Unii dintre ei consideră că Streleţ va fi un premier pur tehnocrat, condus de coaliţie şi, în particular, de liderul PLDM, Vlad Filat. Alţii văd şi conferă candidatului la funcţia de premier capacitatea de a rezolva probleme ambiţioase pentru ţară. De exemplu, ei sunt convinşi că, având experienţa de businessman puternic, iar compania lui Streleţ este cunoscută ca monopolist pe piaţa chimicalelor din Moldova, el va putea nu doar să consolideze relaţia cu FMI şi alţi creditori occidentali, dar şi să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, rezolvând definitiv problema exportului producţiei moldoveneşti în această ţară.

Punctul forte al lui Streleţ, potrivit experţilor, poate fi considerată independenţa financiară a acestuia. Doar în anul trecut, profitul întreprinderii sale a constituit peste 4 milioane de lei. Candidatul la funcţia de prim-ministru are o casă de locuit cu suprafaţa de 170 de metri pătraţi şi două apartamente. Preferă automobilele nemţeşti de marca Volkswagen. Are două Volkswagen Touareg şi un Volkswagen Polo.

Anume acest sentiment de independenţă financiară îi v-a permite probabil să comunice liber cu partenerii externi, să apere interesele statului, fără a urmări beneficiul personal şi fără a se simţi dependent de cineva.

Cât de valabilă este această prognoză, elaborată de profesionişti şi făcută publică de jurnaliştii Sputnik Moldova, — va arăta timpul. Acum ne bucură un singur lucru – Moldova are un candidat oficial la funcţia de prim-ministru. Primul pas de evitare a default-ului ţării a fost făcut.

Fluxul de știri
0