Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetățenii din Ucraina primesc masiv azil în Moldova

© Sputnik / Павел Паламарчук / Accesați arhiva multimediaМеждународный пункт пропуска "Угринов-Долгобичув" на украинско-польском участке госграницы
Международный пункт пропуска Угринов-Долгобичув на украинско-польском участке госграницы - Sputnik Moldova
Abonare
Majoritatea refugiaților au venit în Moldova din regiunile Lugansk și Doneţk.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik, Oleg Kirnev. Potrivit datelor din anul trecut, 134 de cetățeni ai Ucrainei au primit statut de refugiat, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova Iulian Popov, șeful Secţiei apatride şi informare din cadrul Biroului Migrație și Azil.

Акция протеста фермеров и садоводов Польши прошла в Варшаве - Sputnik Moldova
Polonia nu este gata să ofere masiv statut de refugiat ucrainenilor

Potrivit lui, majoritatea acestora au venit în Moldova din regiunile Lugansk și Doneţk, unde are loc un conflict armat intern.

”Noi credem că aceasta este o cifră impunătoare – 134 de oameni, care cer azil. Aceștia sunt oameni care trăiesc o dramă personală, care au o istorie a lor”, a spus Popov.

Refugiaților în Moldova li se oferă practic aceleași drepturi ca și cetățenilor din țara noastră – este vorba de dreptul la muncă, asigurare medicală, studii.

Potrivit lui Popov, în Moldova funcționează și un sistem de integrare a acestor categorii de persoane. Lor li se oferă dreptul de a studia limba de stat și de a obține o profesie. Pe locul doi după numărul de refugiați care vin în Moldova, se situează originari din Siria. Popov a atras atenţia asupra majorării fluxului de refugiați. Potrivit lui, dacă în 2012 doar 177 de persoane au solicitat statut de refugiat, atunci în primul trimestru al acestui an au fost deja 195 de solicitanți. interlocutorul consideră că Moldova nu este amenințată de un flux prea mare de imigranți.

Funcţionarul a precizat că majoritatea refugiaților care ajung în ţara noastră, percep Moldova ca pe un punct de tranzit spre țări dezvoltate din Europa occidentală.

 

Fluxul de știri
0