Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drăguţanu: practic a început lichidarea celor trei bănci

© Sputnik MoldovaDorin Drăguţanu, guvernatorul BNM
Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Abonare
La ora actuală se discută deja despre transferul conturilor trezoreriale către Î.S. Poşta Moldovei şi transferul conturilor persoanelor fizice şi juridice către alte bănci, a declarat miercuri Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, după şedinţa Comitetului pentru Stabilitate Financiară.

CHIŞINĂU, 5 aug – Sputnik. Drăguţanu a ţinut să sublinieze că sprijinul financiar oferit de stat acoperă tot procesul de lichidare a celor trei bănci (Banca de Economii, UNIBANK şi Banca Socială), iar oamenii nu ar trebui să fie îngrijoraţi, pentru că nu riscă să-şi piardă depozitele bancare. Garanţia de stat este de 14 miliarde 840 milioane de lei şi acoperă toate creanţele specifice, iar o altă garanţie nu va mai fi emisă. Costurile de lichidare, potrivit estimărilor lui Drăguţanu, vor fi mai mici decât garanţia de stat iar dacă se va reuşi recuperarea cu succes a datoriilor, se vor reduce şi mai mult costurile de lichidare.

Банк - Sputnik Moldova
Expert: Banca de Economii nu poate fi lichidată

Referindu-se la creditorii ce vor formula pretenţii, guvernatorul BNM a spus că „lista va fi foarte lungă”, însă „pe primul loc va fi Ministerul Finanţelor”.

Potrivit lui Drăguţanu, chiar dacă încă nu a fost anunţată o decizie oficială, procesul de lichidare a celor trei bănci practic a şi început, iar acţiunile de pregătire a lichidării vor dura circa 3 luni. Acesta a adăugat că autorităţile nu acţionează în „grabă mare”, iar cel mai important lucru este pregătirea ordonată a lichidării, cu păstrarea lichidităţilor persoanelor fizice şi juridice, care sunt (clienţii celor trei bănci) peste 2 milioane de persoane.

„Am iniţiat deja discuţii cu preşedinţii de bănci. Vom distribui echitabil depozitele către alte bănci, astfel ca să nu fie concurenţă neloială. Dacă cetăţenii nu vor decide ei singuri l ace bancă să-şi transfere contul, va decide în locul lor statul”, a mai spus Drăguţanu.

Referitor la angajaţii celor trei bănci, guvernatorul BNM a spus că „angajatorul nu are nici o obligaţie de a le găsi ale locuri de muncă. Iar dacă oamenii vor rămâne fără locuri de muncă – suntem într-o economie de piaţă…”. Acesta a mai precizat că peste 3 mii de angajaţi urmează să-şi piardă sursele de venit.

Totodată, Drăguţanu a spus că „unii vor reuşi să se angajeze la alte bănci, deoarece va spori nevoia de personal care să gestioneze conturile celor peste două milioane de clienţi.

 

Fluxul de știri
0