Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Banca de Economii nu poate fi lichidată

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul consideră că prezența statului face să crească nivelul de încredere pentru orice structură.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnic. Lichidarea Băncii de Economii (BEM) va duce la descreșterea în continuare a încrederii populației în structurile de stat, a declarat pentru studioul Sputnik Moldov Galina Șalari, director executiv la Centrul de Cercetări Strategice și Reforme, expert în economie.

Сергей Чернявский Виктор Онич Дмитрий Арабаджи Ольга Кушнир - Sputnik Moldova
Societate
Lideri sindicali: lichidarea celor trei bănci va costa 22 de miliarde

Potrivit specialistului, nu pot fi aplicate pentru băncile comerciale și cele de stat măsuri de stabilizare unice. ”BEM este singura bancă în care statul are o cotă de participare. Luând în considerarea gradul de încredere faţă de instituțiile de stat, care scade treptat, nu cred că este corect să fie pusă problema BEM alături de celelalte două instituții financiare, private în totalitate.

Economistul a adăugat că ”statul poate și trebuie să fie un proprietar eficient”, exemple de acestea sunt foarte multe în Europa.

”Dacă e să vorbim despre standardele europene, atunci statul nu este echivalent cu proprietarul ineficient. De aceea Banca de Economii trebuie să fie păstrată. Aceasta este o tradiție. E ca și cum ar fi naționalizate ”Beciurile de la Cricova”, a remarcat interlocutorul.

Potrivit expertului, ”prezența statului întotdeauna face să crească nivelul de încredere pentru orice fel de structură”. Noi doar vom agrava situația, dacă statul, cu mâinile sale, va continua să reducă din încrederea populației și agenților economici”, a încheiat Șalari.

Mai devreme, premierul Moldovei Valeriu Streleț a comunicat că miercurea viitoare va avea loc ședința Comitetului pentru Stabilitate Financiară, la care se va lua o decizie cu privire la cele trei bănci, ”care numaidecât va fi făcută publică”.

Până în prezent, autoritățile moldovenești declarau despre existența a două propuneri cu privire la rezolvarea situației BEM – naționalizarea sau privatizarea. Pentru lichidare se pronunță FMI.

 

Fluxul de știri
0