Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: reducerea prețului la petrol în lume nu va influența RM

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaНефтяная платформа "Приразломная" Platformă petrolieră
Нефтяная платформа Приразломная Platformă petrolieră - Sputnik Moldova
Abonare
Deși Gazprom-ul recent a redus prețul la gazul natural pentru Moldova, tarifele la gaz pentru consumatorii finali au crescut .

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Reducerea prețurilor mondiale la petrol nu vor avea nici o importanță pentru cetățenii Republicii Moldova, a declarat miercuri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, Sergiu Robu, colaborator principal la Institutul de Energetică al AŞM.

”Prețul la petrol se compensează din contul cursului ridicat la valută. Prețurile se vor reduce, dar nu semnificativ. Se știe că Moldova nu se ocupă de prelucrarea petrolului, nu există întreprinderi petroliere, iar benzina și carburanții, produse prelucrate deja, sunt aduse de peste hotare. De aceea, eu nu văd tendințe de reducere a prețurilor”, a precizat Robu.

Prețul la gazul natural are și el legătură cu prețurile mondiale la petrol. Dar, în pofida faptului că Gazprom a redus recent prețul la gazul natural pentru Moldova, tarifele pentru consumatorii finali în republică au crescut.

Gazprom - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gazprom a ieftinit gazul livrat în Moldova

Ion Munteanu, expert în energetică, este de părere că această situație este cauzată de înțelegerile de cartel, dar și de lipsa mecanismelor de control din partea statului.

Iran is geared up to reach a petrochemical output of 180 million tons by 2022 despite the falling oil prices in world markets - Sputnik Moldova
Succesele în negocierile cu Iranul influenţează preţul petrolului

”În Moldova, prețurile la gaz trebuie să scadă, de asemenea, și la benzină, și la toți carburanții. Însă trebuie să ne amintim că anul trecut, când gazul s-a ieftinit, importatorii noștri de produse petroliere nu au redus prețurile, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, de aceea și acum ne putem aștepta la același lucru — adică, ieftinirea aproape că nu se va reflecta asupra consumatorului final. Acest lucru are loc din cauza că nu există suficiente instrumente de control pentru importul de pe piață, iar structurile de stat sunt inactive, pentru că ele ar trebui să urmărească aceste lucruri și să ia măsuri”, a spus Muntean într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova.

Experții afirmă că nici actuala scădere a prețului la petrol, cel mai probabil, nu a atins maximumul, iar prețurile urmează să mai scadă. Energeticienii își bazează pronosticurile pe apropiata apariție a Iranului pe piața petrolieră și căderea piețelor de valori din China. Dar, analizând situaţia, se pare că nici reducerile ulterioare ale preţului petrolului nu vor influenţa în niciun fel asupra cetățenilor RM.

Fluxul de știri
0