Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Misterul turnului „psihotrop” din Comrat

© Sputnik / И. Зенин / Accesați arhiva multimediaГагаузы
Гагаузы - Sputnik Moldova
Abonare
Istoria enigmatică a turnului de telecomunicații din capitala Găgăuziei amintește de romanul de ficțiune al fraților Strugațki „Insula populată”.

 

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik, Serghei Țurcanu. Semințele conspirologiei, o teorie la modă în zilele noastre, au încolțit și la sudul Moldovei. Leonid Dobrov, ex-candidat la postul de bașcan al Găgăuziei, este de părerea că turnul de telecomunicații care se construiește acum la Comrat nu este altceva decât un emițător „psihotrop”.

Dobrov consideră că această construcție imensă nu numai că apasă vizual asupra catedralei ortodoxe din Comrat, ci prezintă și un pericol serios pentru sănătatea orășenilor. „În curtea poliției stă de 30 de ani un turn și nimeni niciodată nu i-a acordat vreo atenție. Și, dintr-o dată, au decis să înalțe alături un alt turn, cu mult mai masiv. Mai înalt chiar decât biserica! Dar nu asta-i principalul. Importantă este informația parvenită de la polițiști care au spus că acolo va fi instalat un generator de substanțe psihotrope pentru a alunga lumea de la mitinguri!… Acum oamenii țin cu orice preț ca acest turn să nu fie construit”, a spus Dobrov într-un interviu în exclusivitate pentru Sputnik-Moldova.

Правительство Москвы подарило Гагаузии церковные предметы культа - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul de la Moscova aduce în dar Găgăuziei obiecte de cult

Șeful Inspectoratului de Poliție din autonomia găgăuză, Serghei Suhodol, în comentariul său pentru Sputnik-Moldova nu a confirmat versiunea lui Dobrov cu privire la dubla menire a turnului.

„Este vorba despre un turn ca multe altele care se construiesc azi în toată țara și reprezintă o nouă modalitate de legătură operativă în situații extreme, inclusiv pentru MAI, adică pentru toate structurile de forță. Iar oamenii au o imaginație bogată și cred că ceva nu este în regulă. Dar totul este legal, a fost repartizat oficial terenul pentru constricție, a fost eliberată licența pentru frecvențele radio. Și când colo, ei provoacă panică din nimic”, a spus Suhodol.

Și analistul Serghei Manastârlâ nu vede nimic suspect în această construcție. Potrivit lui, scandalul a fost provocat de motive inventate artificial.

Psihologii consideră că interesul populației pentru mistere este invers proporțional cu nivelul de trai din țară. Prin urmare, valul cel mai mare al conspirologiei încă nu s-a abătut asupra noastră. Pe de altă parte, interesul opiniei publice față de acțiunile autorităților este demn de toată lauda și este o dovadă că în Moldova se formează încetul cu încetul o adevărată societate civilă. În acest context, scandalul de la Comrat are şi aspecte pozitive, susțin experții.

 

 

Fluxul de știri
0