Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opinia expertului: Occidentul nu va renunța la Moldova

© Photo : European Parliament Drapeau de l'UE
Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Abonare
Pe de o parte, semnând Acordul de asociere cu UE, Moldova a pierdut practic piețele din CSI, iar pe de altă parte, nu a ajuns la o prezență impunătoare pe piețele din țările UE.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik, Andrei Petric. Occidentul nu va renunța la Ucraina și Moldova, afirmă Vitali Dâmarski, membru al prezidiului Uniunii Jurnaliștilor din Moscova, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova în care se referă la materialele din presa occidentală care vehiculează tot mai frecvent ideea că Washingtonul și Bruxelles-ul ar putea renunța la Ucraina și Moldova, în cazul în care Moscova îi va susține în programul nuclear iranian.

Киев накануне выборов - Sputnik Moldova
Occidentul, gata să renunţe la Ucraina pentru a obţine sprijinul FR

Opinia cum că Occidentul ar putea folosi republicile postsovietice în calitate de „monedă de schimb” în negocierile geopolitice cu Rusia, pentru a obţine susținerea în programul nuclear iranian, este împărtășită și de Brian Whitmore, analist politic la „Atlantic Magazine”, una dintre cele mai longevive publicații din SUA.

Vitali Dâmarski, la rândul său, consideră că această poziție este greșită, menționând pentru Sputnik-Moldova că în Occident opinia publică joacă un rol colosal, iar ieșirea acestor republici ex-sovietice de sub influența SUA ar constitui o lovitură puternică pentru reputația Washingtonului.

„Am impresia că Occidentul nu pretinde la Ucraina ca la un aliat geopolitic. La momentul actual, Ucraina este o zonă unde au intrat în conflict ambițiile, aș spune chiar — valorile. Pe de o parte, este vorba de valorile respectate de Rusia, iar pe de altă parte, de valorile respectate de Occident. Am impresia că acest lucru nu se va întâmpla. Occidentul a investit deja prea multă influență și autoritate în problema ucraineană”, a explicat Dâmarski.

Премьер-министр РФ В. Путин провел встречу с исполнительным секретарем СНГ Сергеем Лебедевым - Sputnik Moldova
Rusia
Lebedev: conflictul din Ucraina a fost provocat de ţările occidentale

El a mai menționat că problema geopolitică din regiune poate fi agravată de alegerile prezidențiale din SUA din anul viitor. „Republicanii sunt și mai drastici față de aceste chestiuni decât democrații pe care îi reprezintă Obama. „Eu cred că dacă Occidentul va obliga Rusia să accepte unele compromisuri, același lucru se va întâmpla și în raport cu Moldova. Să fim sinceri: actualmente Moldova nu este luată în calcul”, a adăugat Dâmarski.

Această opinie a publicistului este susținută și de politologul rus Mihail Deleaghin. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik-Moldova el a menționat că SUA urmărește planuri cu mult mai mari decât să piardă timpul cu Ucraina și Moldova.

„Nimicirea Ucrainei este un scop al americanilor, pentru a submina și a slăbi Europa. Cât privește Moldova, aceasta nu reprezintă elementul vreunei combinaţii politice cât de cât importante. Singura valoare pe care o reprezintă Moldova este aceea că prin intermediul Transnistriei pot fi cauzate anumite incomodități pentru Rusia. Dar este puțin probabil că se va ajunge la așa ceva”, a subliniat politologul.

De menționat că în aceste confruntări politice Moldova s-a pomenit în impas. Pe de o parte, în urma semnării Acordului de Asociere cu UE, republica a rămas practic fără piețele CSI, iar pe de altă parte, nu se bucură deocamdată de o prezență impunătoare pe piețele din țările UE.

Fluxul de știri
0