Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum îţi poţi găsi un loc de muncă în Moldova

job
job - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova sunt mai multe posibilităţi de a te angaja la un loc de muncă, dar nu toate dau rezultatul dorit.

CHIŞINĂU, 3 aug – Sputnik. La 1 iulie, în Moldova oficial erau înregistraţi aproape 22 de mii de şomeri. Doar în luna iunie, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat peste 3,3 mii de şomeri. În acelaşi timp, pentru cei aproape 22 de mii de şomeri agenţii economici ofereau la finele lunii iulie în jur de 7 mii de locuri de muncă. 

Городская ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Numărul şomerilor în RM a crescut cu peste 70 la sută în anul curent

În Moldova există mai multe posibilităţi de aţi găsi un loc de muncă. Este vorba despre târgurile locurilor de muncă, ANOFM şi filialele sale din raioanele republicii, site-urile oficiale de angajare, dar într-o măsură mică şi învăţământul dual. Nu întotdeauna aceste oportunităţi ajută şomerul să-şi găsească un loc de muncă. De multe ori în ţara noastră îţi poţi găsi un job şi „prin cunoştinţe”.

Universităţile, colegiile şi şcolile profesionale nu le oferă absolvenţilor şansa de a se angaja imediat după absolvire. Silviu Gîncu, şeful Direcţiei învăţământ secundar-profesional și mediu de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent este o corelare slabă între necesităţile pieţei muncii şi numărul de locuri la specialităţile oferite anual în instituţiile de învăţământ. 

Young job seeker - Sputnik Moldova
Societate
Încadrarea şomerilor în câmpul muncii, realizată în proporţie de un sfert

„Conlucrarea în mod sistemic este, dar nu la perfecţie, în sens că nu sunt reflectate necesităţile pieţei muncii în şcoala profesională. Ministerul Educaţiei solicită de la instituţiile de învăţământ care sunt necesităţile. Aceste date sunt transmise Ministerului Muncii care le analizează de comun acord cu Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor”, a declarat Gîncu.

„Este problematic să ne expunem asupra tinerilor pe care trebuie să-i pregătim, pentru că economia naţională se află în proces de transformare şi nu ştim de ce profesii va fi nevoie peste 3-5 ani, când tânărul va finaliza studiile”, a continuat Gâncu.

Codul educaţiei prevede ca din 2018 învăţământul până la 18 ani să fie obligatoriu, astfel ca fiecare elev să poată face o meserie, iar dacă după 18 ani nu se va regăsi în această meserie, atunci el are posibilitatea să se recalifice. 

„Solicitări de angajare în câmpul muncii sunt foarte multe şi într-o măsură oarecare calitatea absolventului nostru nu corespunde solicitărilor agentului economic, iar pe de altă parte agentul economic nu are mare dorinţă să susţină instituţiile de învăţământ pentru a perfecţiona procesul de instruire”, a declarat responsabilul de la Ministerul Educaţiei.

La rândul lor, agenţii economici de cele mai multe ori vor să angajeze persoane pregătite şi cu experienţă de muncă. Potrivit patronilor de firme şi întreprinderi, timpul necesar pentru şcolarizarea noilor angajaţi nu aduce profit companiei. Există şi societăţi care organizează cursuri pentru noii angajaţi pentru a-i învăţa meseria. De multe ori însă se întâmplă ca odată instruite, aceste peroane să plece la alte locuri de muncă, în ţară ori chiar peste hotare.

Instruirea duală, la fel, este o formă de aţi găsi un loc de muncă încă de pe băncile şcolii. Aceasta presupune îmbinarea orelor teoretice din cadrul instituţiei de învăţământ cu orele practice, organizate  nemijlocit la întreprindere. În anul de studii 2015-2016, în şcolile profesionale a fost rezervat un număr mai mare de locuri la meseriile propuse pentru instruirea duală – 340, faţă de 60 în anul trecut.

În ajutorul şomerilor vin şi târgurile locurilor de muncă, unde agenţii economici îşi expun ofertele şi unde şomerii pot negocia direct salariul cu angajatorul. Asemenea târguri se organizează periodic atât în capitală, cât şi în alte oraşe ale ţării. De asemenea, ANOFM a iniţiat o nouă formă de organizare a acestor târguri şi anume on-line. Timp de mai multe zile, platforma www.e-angajare.md oferă posibilitate tinerilor să cunoască solicitările angajatorilor şi să aplice pentru jobul potrivit. Târgul on-line poate fi accesat, în timp real, din orice colț al lumii.

Potrivit Raportului de stare al ţării-2015, capacitatea Moldovei de a menţine oamenii talentaţi în ţară este apreciată cu nota 1,88, pe scara de la 1 la 7. Raportul constată că optimizarea şcolilor are şi un efect negativ: a scăzut numărul tinerilor care îşi continuă studiile în licee şi şcoli profesionale.

Cei mai solicitaţi specialişti în prezent în Moldova sunt în domeniul tehnologiilor informaţionale, tele-radio-comunicaţiilor, industriei uşoare, energeticii, transporturilor şi marketingului.

 

Fluxul de știri
0