Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul şomerilor în RM a crescut cu peste 70 la sută în anul curent

© Sputnik / Vladimir Semenuk / Accesați arhiva multimediaГородская ярмарка вакансий
Городская ярмарка вакансий - Sputnik Moldova
Abonare
Revenirea cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare determină creşterea şomajului.

CHIŞINĂU, 30 iunie – Sputnik. Aceste date privind şomajul  se conţin în studiul Realitatea Economică din iunie 2015, lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care face o radiografie a situaţiei economice din Republica Moldova.

Experţii analizează principalele tendințe economice din ţară, inclusiv cele de pe piaţa muncii.

În opinia acestora, persistă o corelație negativă între numărul șomerilor și numărul persoanelor plecate la lucru peste hotare. Reîntoarcerea cetățenilor moldoveni de peste hotare determină creșterea șomajului. În primul trimestru din 2015, numărul persoanele plecate la muncă peste hotare s-a redus cu 5,3% faţă de anul precedent, iar numărul șomerilor a crescut dramatic cu 70,3% comparative cu anul trecut.

Totodată, majorarea numărului șomerilor în primele trei luni ale anului a fost cauzată de reducerea ocupării în construcții, cu 17,4% faţă de 2014 și în servicii, cu 2,1%.

Autorii studiului arată că creșterea economică urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent.

Fluxul de știri
0