Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noua formulă de calculare va ieftini medicamentele în Moldova

© SputnikЛекарства Medicamente
Лекарства Medicamente - Sputnik Moldova
Abonare
Stabilirea unei noi formule de calculare a adaosului comercial la medicamente trebuie să ducă la reducerea prețurilor și la diversitatea echilibrată a preparatelor din farmacii.

 

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik, Olga Pascaru. Reducerea preșurilor la medicamente în Moldova depinde de formula de calculare a adaosului comercial, a declarat vineri pentru agenția Sputnik-Moldova Rita Seicaș, expert în domeniul farmaceuticii la Centrul pentru politici și analiză în sănătate.

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reducerea preţurilor la medicamente, discutată în Parlament

Comentând decizia respectivă a Parlamentului, expertul a spus că stabilirea noii formule de calculare a adaosului comercial la medicamente trebuie să ducă la reducerea prețurilor și la diversitatea echilibrată a preparatelor din farmacii.

Ea  menționat că, în primul rând, acest lucru va conduce la echilibrarea nomenclatorului în farmacii și va stimula prezența în sortiment atât a preparatelor ieftine, cât și a celor scumpe. Cele 5 niveluri de adaos comercial va avea ca rezultat reducerea prețurilor.

Seicaș afirmă că reducerea prețurilor la medicamente va depinde și de politica producătorilor.

Legea adoptată de deputați prevede că adaosul la preparatele medicale care costă mai puțin de 50 de lei poate atinge 40%. Pentru cele care costă de la 50 până la 150 de lei adaosul va fi de 36%, iar dacă prețul depășește 150 de lei, adaosul va fi de maximum 32%.

La ora actuală pentru toate medicamentele, indiferent de prețul lor, adaosul comercial constituie 40%.

 

Fluxul de știri
0