CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Majorarea tarifelor la gazele naturale și la energia electrică va agrava încă mai mult situația și așa destul de complicată a multor cetățeni din Moldova. Experții economici constată că țara deja a intrat în criză, în pofida datelor statistice care indică o creștere a PIB-ului în primul trimestru al anului curent. Creșterea prețurilor, potrivit analiștilor, nu se va limita la majorarea tarifelor pentru serviciile reglementate. Reacția în lanț va provoca și scumpirea celorlalte mărfuri și servicii. Prima pe listă scumpirilor este pâinea.
Cei de la MAIA au comunicat pentru Sputnik-Moldova că, dacă se ia în calcul majorarea tarifelor la serviciile reglementate, prețul la pâine, desigur, poate să crească.
„MAIA nu reglementează prețul la pâine și produsele de panificație. Există piața – fiecare întreprindere își stabilește prețul. De controlul prețurilor răspund departamentele respective acestea având drept sarcină stabilirea legalității sau a ilegalității scumpirilor. La momentul actual, ministerul în general nu a discutat chestiunea majorării prețului la pâine, deoarece deocamdată nu se cunoaște prețul la cereale. Doar recolta încă nu a fost strânsă. Abia de acum încolo urmează să stabilim cantitatea, calitatea cerealelor și la ce preț vor fi vândute pe piață”, a spus Alexandru Tonu, consilierul ministrului agriculturii și industriei alimentare.
El a explicat că, la calcularea prețului la pâine se ține cont de mai mulți factori. În primul rând, cerealele, făina reprezintă 48% din costul producției. Tot aici intră consumul de energie electrică, apă, gaz, forța de muncă ș. a. Dacă ne referim la materia primă, în acest caz nu se prevede majorarea prețului la pâine, sau aceasta poate fi nesemnificativă. Însă, dacă luăm în calcul creșterea tarifelor la serviciile reglementate, atunci prețul la pâine poate crește. De ce nu?
Potrivit legii, înainte de a ridica prețul la pâine și alte produse de panificație, companiile nu sunt obligate să se adreseze ministerului de resort. Întreprinderile sunt la autogestiune, iar ministerul le poate doar acorda ajutor repartizându-le cereale din fondul de stat. De ce? Ca să nu majoreze prețurile. Pentru ele este important să le mențină pe cele vechi, pentru a nu-și pierde consumatorii. Deci, ministerul le poate acorda ajutor, pe când ele (întreprinderile) au dreptul să mărească prețul fără a se consulta cu ministerul.
Potrivit datelor MAIA, în acest an recolta de cereale este foarte bună. Circa 60 – 70 % din toată recolta este de calitate superioară, ceea ce înseamnă că este bună de făină, adică pentru copt pâine.
La „Franzeluța”, principala întreprindere de panificație din țară, în prima jumătate a zilei de vineri a avut loc o consfătuire. La secretariatul directorului ni s-a comunicat că după amiază urma să mai fie una, iar informația care ne interesează cel mai mult va fi prezentată mai târziu.