Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Armani, Versace și Benetton pleacă din Moldova?

© Sputnik / Артем Житенев / Accesați arhiva multimediaШвейное производство.
Швейное производство. - Sputnik Moldova
Abonare
Cunoscute branduri internaționale, pentru care se confecționau haine în țara noastră, se dezic de serviciile cusătoreselor din Moldova.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik, Olga Pascaru, Alexandra Leabina. Calvin Klein, Armani, Versace, Max Mara, NAF NAF… Și toate aceste mărci confecționate în Moldova. Din anii 2000, aceste și alte case de modă folosesc activ serviciile cusătoreselor din Moldova. Dar în ultima perioadă, cererea pentru ”mâinile de aur” ale meșterițelor locale este în scădere. Iar unii comanditari au decis să plece în general din Moldova… Primul semnal în acest sens a venit de la Hâncești. Acolo a fost închisă fabrica Maglia Est, fără un loc de muncă au rămas 40 de lucrătoare. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de Serghei Malai, ex-director al întreprinderii.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
RM are nevoie de un memorandum cu FMI pentru redresarea economiei

”La întreprinderea noastră se confecționau haine pentru brandurile United Colors of Benetton, Zara și Armani”, a spus interlocutorul agenției. ”Motivele pentru care aceste case de modă au întrerupt colaborarea cu Maglia Est sunt câteva. Unul dintre ele este instabilitatea politică din Moldova. Nu ar fi corect să spunem că acesta este principalul motiv, deși este şi el important”.

Moldova nu are ce să le propună partenerilor

Despre faptul că instabilitatea politică diminuează interesul față de fabricile moldovenești a vorbit și Președintele Asociației patronatelor din industria ușoară, Alexandra Can.

”De la sfârșitul anului trecut, partenerii au început să plece. Instabilitatea politică contribuie la declanșarea crizei economice. Situația instabilă din sistemul bancar, lipsa unui acord cu FMI și alți factori i-au determinat pe parteneri să se abțină de la colaborarea cu țara noastră și să se mute pe alte piețe”, a explicat Alexandra Can pentru Sputnik Moldova.

În unele țări, spre care se orientează acum partenerii noştri, forța de muncă este mai ieftină decât în Moldova. Dar, opinează Can, aceasta nu este singura problemă a ţării.

”De exemplu, unii parteneri de-ai noștri s-au orientat spre Bosnia. Între altele, salariul acolo este mai mare decât în Moldova. Dar ei au ieșire la mare. Pe cale maritimă, pot fi aduce materiale direct din China. Adică, alte țări au prioritățile lor. China este gata să substituie toți producătorii, deoarece acolo este materie primă. Mai mult decât atât, în legislația noastră există o mulțime de bariere pentru investitori. Pe când China alocă terenuri fără plată pentru construirea fabricilor”, a remarcat Alexandra Can.

O altă problemă acută în industria ușoară a Republicii Moldova este lipsa forței de muncă. Acum, în fabrici lucrează doar oameni în etate, pe când tinerii părăsesc țara.

Alexandra Can atenţionează că reducerea comenzilor în ultima perioadă se reflectă deja asupra exportului. În prima jumătate de an, volumul livrărilor a scăzut cu 20 la sută.

Potrivit expertului, dacă această tendință se va menține, cea mai mare parte a industriei de cusut ar putea să se închidă. Asta înseamnă că mii de oameni pot rămâne fără lucru.

 

Fluxul de știri
0