Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

RM are nevoie de un memorandum cu FMI pentru redresarea economiei

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Programul anterior pe trei ani de colaborare a RM cu FMI a demarat la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013.

CHIȘUNĂU, 17 iunie – Sputnik. În pofida condițiilor dure impuse de Fondul Monetar internațional, agricultura RM are nevoie stringentă de semnarea unui memorandum cu această organizație, a declarat miercuri pentru Sputnik-Moldova Alexandr Slusari, președintele Asociației fermierilor UniAgroProtect.

El a menționat că în situația în care se află acum economia națională, acordul cu FMI este foarte important pentru republică. Multe țări est-europene manifestă o atitudine prudentă față de creditele FMI. Și este clar de ce. Această organizație își are standardele sale care nu pot fi universale pentru orice stat. Nu e de mirare că astfel de țări ca Ungaria și Polonia  au renunțat la colaborarea cu FMI. Însă acum, având în vedere actuala situație economică în RM, semnarea unui memorandum cu FMI este o necesitate, care poate salva economia națională.

Președintele UniAgroProtect a adăugat că, în cazul unui dialog normal cu oamenii de afaceri și a unei politici normale din partea elitei, Moldova ar putea dezvolta o economie mai puțin dependentă de FMI.

„Noi deja am avut o asemenea experiență. Din 2001 până în 2007 noi nu am avut o colaborare strânsă cu FMI, și economia țării se dezvolta atunci normal. Criza din sectorul bancar, nivelul înalt al corupției, devalorizarea leului și starea predefault a economiei – toate acestea arată că acum, fără ajutorul donatorilor externi, în special al FMI, noi nu vom scoate-o la capăt. Avem nevoi de acest acord chiar și cu anumite riscuri. Cerințele FMI vor fi destul de dure. De aceea nu este exclus nici riscul pentru economia națională. Însă altă ieșire țara nu are”, a adăugat expertul.

Fluxul de știri
0